Обичај је да се на Петровдан спреми пита или колач од јабука, јер се вјерује да Свети Петар у рају дјеци дијели ово воће.
Од давинана су наше мајке и баке упрво на Петровдан спремале колач од јабука званих Петроваче. То би била посластица за сву дјецу, прослава за велики празник и уједно означавање завршетка петровског поста.
Данас вам доносимо најбољи и најсочнији рецпт за колач од јабука:
Колач од 2 јабуке и од 5 минута
Потребно је за бисквит:
- 2 јаја
- 1 чаша шећера (200 г)
- 1 чаша млијека (200 мл)
- 1/2 чаше уља (100 мл)
- 2 чаше брашна
- 1 прашак за пециво (12г)
- 1 ванилин шећер
Још:
- Потребне су нам 2 јабуке
- 2 кашике какаа или чоколаде у праху
Припрема:
Јабуке ољуштите, па их исјецкајте и ставите прве на пек папир. Умутите јаја, шећер, млијеко, уље, брашно, ванил шећер и прашак за пециво. Пола смјесе преручите преко јабука, а у остатак додајте 2 кашике какаа и измијешајте па ставите преко колача. Колач печемо у загријаној рерни на 180 степени око 30 минута.
Хладан колач посути шећером у праху.