Za bolje zdravlje

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto limun uvijek treba imati u kući

  • Izvor: Srpskainfo.com
  • 29.04.2022.09:47

Skoro da nema toga što limun, odnosno njegov sok ne može da popravi, poboljša i izliječi. Postoje čak i naučni dokazi da ova voćka puna vitamina C smanjuje rizik od nastanka raka i srčanog udara.

Donosimo vam listu razloga zašto je vrlo bitno da ga što češće konzumirate.

Otklanja jutarnju mučninu

Mnoge trudnice osjete olakšanje kada popiju limunadu, kad sisaju krišku limuna ili kada iscijede malo limunovog soka u slab crni čaj. Oštar ukus i aroma smanjuju mučninu i smiruju želudac.

Za lijep miris

Vjerovali ili ne, limunov sok može da bude odlična zamjena za dezodorans ako se stavi ispod pazuha jer se bori protiv bakterija koje prouzrokuju loš miris praveći pH vrijednost kože kiselijom.

Pomaže srcu

Nizak nivo antioksidanasa, naročito vitamina C, povezan je sa povećanjem rizika od moždanog i srčanog udara. Limunov sok pomaže kod razbijanja holesterola koji začepljuje zidove krvnih sudova, piše Kurir.

Bubrezi

Kiselina iz limuna pomaže u prevenciji nastanka kamena u bubregu. Svakog jutra popijte čašu mlake vode u koju ste iscijedili jedan limun.

Lijek za suva usta

Zbog određenih lijekova, događa se da imamo manjak pljuvačke u ustima, što ume da bude veoma neprijatno. Ovaj problem povezan je i sa procesom starenja. Kako biste stimulisali pljuvačne žlijezde, dodajte sasvim malo limunovog soka u vodu i to mućkajte u ustima.

Borba protiv virusa

Nikada ne potcjenjujte moć limunade u situacijama kada treba da se izborite sa prehladama i gripom. Ovaj napitak će smiriti iritaciju i redukovati histamin – hemikaliju koja prouzrokuje upale, začepljen nos i suzne oči.

Šećer u krvi

Razdražljivost, slaba koncentracija, umor i glavobolje simptomi su promenljivog nivoa šećera u krvi zbog čega žudimo za slatkom hranom. Ako poprskate jelo limunovim sokom, šećer u krvi smanjićete za 30 odsto. Kada jedete ribu ili piletinu, uvek ih poprskajte limunovim sokom.

Za vitkost

Limun je odličan za detoksikaciju organizma, pomaže kod izlučivanja suvišne tečnosti i smanjuje celulit. Kao niskokalorična namirnica koja usporava nakupljanje masnoća, može da pomogne pri održavanju idealne tjelesne težine.

Pomaže protiv bubuljica

Premažite bubuljice limunovim sokom. Kiselina će doprijeti i do najdubljih naslaga mrtvih ćelija kože i učiniće da pore budu potpuno čiste. Osim toga, limunov sok izbjeljuje fleke i staračke pore.

Tagovi: