Ako želite da traje duže

Voće i povrće koje nikad ne treba stavljati u frižider

 • Izvor: Super žena
 • 26.01.2023.21:31

Svježe voće i povrće je puno vitamina i minerala, ali se i lako kvari. Ako znate gdje možete da skladištite određenu namirnicu, ona će sigurno duže trajati, a tako ćete spriječiti bacanje hrane.

Neko voće treba odložiti u frižider, ali neko će zbog niskih temperatura propasti, pa je najbolje da ga držite na sobnoj temperaturi.

Isto se odnosi i na povrće, a neko od njih ne bi trebalo da čuvate na tamnom mjestu. Postoji mnogo mogućnosti, što znači da je od velike važnosti da znamo na koje sve načine bi trebalo da čuvamo voće i povrće, kako bi što duže bili svježi.

Voće koje ne bi trebalo da ostavljate u frižideru

Višnje, banane, kivi, mango, dinja, papaja, breskva, kruška, ananas, šljiva, nektarine su neke od namirnica koje nikako ne bi trebalo da držite u frižideru, jer će propasti, a neke će brzo i sazreti. Ali, ako su već potpuno zrele, možemo im na nekoliko dana produžiti rok trajanja, ako ih stavimo u frižider. Možda ste primjetili da kada zrele banane stavite u frižider, njihova kora će potamniti, ali će one i dalje biti dobre za jelo.

Povrće kom nije mjesto u frižideru

Bijeli i crni luk imaju koru koja im je dobra zaštita i možete ih držati na sobnoj temperaturi. Ali jednom kada uklonite koru, trebalo bi da ih odložite u frižider i nikako u blizini krompira, jer on može da podstakne klijanje.

Krompir i batat nikada ne bi terebalo da završe u vašem frižideru, ali te namirnice pune skroba je pametnije da ostavite na hladnom i tamnom mjestu gdje je dostupan vazduh i nikako u plastičnoj vrećici. Paradajz bi isto tako trebalo da bude na sobnoj temperaturi, čak i kada je potpuno zreo. Hlađenjem će izgubiti na ukusu. Ista situacija je i sa tikvicama i bundevama.

Šta stavljati u frižider

Ako povrće i voće stavljate u frižider držite ih odvojenim u posudama ili vrećicama. Nemojte da razne namirnice stavljate u istu posudu. Od voća slobodno u frižider stavite citrusno, jabuke, bobičasto voće…. Hlađenje će dobro doći i salati, šparglama, cvekli, kelju, šargarepi, celeru, pečurkama i krastavcu.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.