На југу Пољске

Цијело село живи у једној улици дугој 9 километара

 • 09.04.2024. 19:06

Село Сулошова се налази на југу Пољске и посљедњих година је постало свјетски познато због свог необичног изгледа. Специфично је по томе што има једну улицу, дугу девет километара, у којој живи сваки од око 5.300 становника.

Куће су поредане једна до друге, а иза сваке је велика ливада и дугачко, плодно поље. Поглед из ваздуха је импресиван, уредност парцела и сликовитост кућа "избачених" уз пут су задивљујуће.

Сваки становник има адресу у Олкуској улици, али неке комшије које живе у истој улици морају да ходају сатима, преноси Путникофер.

Село Сулошова удаљено је око 30 километара од Кракова, а његова централна улица једна је од најдужих у цијелој Пољској. 

Фотографија златно-зелених "пруга" које се протежу докле сеже око и малих кућа које "грле" дуг пут постала је хит на интернету прије неколико година.

Мјештане је тада изненадило неочекивано интересовање за њихово село. И заиста заслужује пажњу, и то не само због фотографија са дронова. Село је дио Националног парка Ојцовски и окружено је импресивним литицама које скривају више од 400 пећина.

Прелијепа природа у којој се село налази, као и близина Кракова, чине село идеалном туристичком дестинацијом. 

Посјетиоци који истражују природу, називају ово подручје "мала Тоскана" и уживају у прелијепом погледу са јединствене локације на крају села. 

То је дворац подигнут на стијени са којег се види цијело село. У близини је природна атракција - Херкулов клуб, 30 метара висок кречњачки стуб који као да се уздиже са земље и пробија пут ка небу. Село такође има дугу историју, основао га је у 16. вијеку аристократски војни официр.

Када сте у селу и посматрате га са земље, нисте, наравно, свјесни његовог необичног облика. Зато су се неки од мјештана изненадили када су своје село угледали на насловницама туристичких часописа. 

Никада не спуштајте ролетне преко дана, ево због чега

Никада не спуштајте ролетне преко дана, ево због чега


Прошле године их је посјетио МаилОнлине и провјерио како људи заиста живе у овом наизглед идиличном селу. Мјештани су им рекли да у мјесту постоји осјећај заједништва, да организују "Дане кромпира" и "Дане јагода", гдје се сви окупљају и друже уз музику.

"Живот је овдје спор и прилично тих, али ми се свиђа", рекао је један локални фармер.

Већина становништва се бави пољопривредом, а послије дана у пољу друже се уз пиће у кафићима. Нема јавног превоза ни таксија, па свуда морају да возе или пјешаче. Један становник је за МаилОнлине рекао да су за Божић препјешачили пет километара да би посјетили породицу на другој страни села.

Сулошова има неколико продавница, градску вијећницу, банку, клинику, пекару… Све што им је потребно за удобан живот. 

Само су незадовољни везом. Да би до Кракова путовали аутобусом, најприје морају стићи до сусједног села, јер та линија не иде из њиховог села.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

 • 18:20 Чаролија Републике Српске (еп.04)

  ''Чаролија Републике Српске (еп.04)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

 • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.