Док је биљна исхрана у посљедњих неколико година смањила количину лактозе у нашим оброцима, неки млијечни производи поново улазе у моду због својих здравствених бенефита. Међу њима је и кефир - ферментисани млијечни напитак богат пробиотицима.
Кефир је, како каже Емили Лавинија, уредница Фитнесса на Индепендент.цо.ук, дуго сматрала помало "одбојним" здравим напитком - знала је да је вјероватно врло користан, али јој идеја о ферментисаном јогурту није била привлачна. Иако су га нутриционисти препоручивали, бирала је друге ферментисане намјернице попут комбухе и кимчија.
Они су, додуше, добар корак ка здравијим цријевима, а нова истраживања све чешће повезују стање цријевне флоре са разним здравственим проблемима, од пробавних сметњи до лошег сна, па чак и депресије.
Шта каже наука о кефиру
Како објашњава др Меган Роси, позната као "доктор за цријевно здравље":
Кефир је рођак јогурта, главна разлика је што садржи више различитих сојева микроорганизама. Иако нема много клиничких испитивања која прате тачне ефекте, сматра се да, захваљујући разноврсности и бројности бактерија, може пружити додатне користи у односу на јогурт, од регулације тјелесне тежине и смањења ризика од срчаних болести, до смањења упалних маркера у организму.
Студија са Универзитета Станфорд повезала је висок унос ферментисаних намјерница са нижим нивоом упале у тијелу.
Зашто сам одлучила да пијем кефир 30 дана
Ово су Емилино искуство и утисци на изазову од мјесец дана које преносимо.
Већ неколико година покушавам да смањим упалу у организму и да "вратим сат уназад" када је ријеч о биолошкој старости. Иако нисам опседнута биохакингом, резултати здравствене провјере недавно су показали да је моје тијело пет година "млађе" од моје хронолошке старости.
Како сам свуда почела да виђам кефир, одлучила сам да га укључим у рутину.
Како сам га пила
Трајање: 30 дана
Количина: 100 мл свако јутро, прије доручка
Врсте које сам пробала: природни кефир, кефир са додатком протеина, са медом и цвјетом наранџе, јагодом…
Др Роси савјетује унос од 100-200 мл дневно, а време конзумирања зависи од циља: на празан стомак за побољшање варења и здравља цријева, или послије оброка за продужен ојсећај ситости.
Први утисци и прилагођавање
На почетку ми је укус био чудан - напитак је густ, подсјећа на јогурт, али са израженијим мирисом и киселкастим тоном. Није ми пријао осећај слоја који остаје на језику и у грлу. Упркос томе, наставила сам јер сам жељела да видим да ли ћу осјетити промјене.
Резултати након мјесец дана
Током 30 дана примјетила сам:
Више енергије током дана
Дужу ситост након оброка
Побољшање стања коже (посебно хормоналних неправилности)
Лакше варење и мање надимања
Кожа можда и није директно посљедица кефира, али ми је пријало што се стање побољшало. Уз то, сваког јутра сам се радовала чаши кефира, што ме изненадило с обзиром на почетни отпор.
Ко треба да избјегава кефир
Особе алергичне на млијеко
Особе са нетолеранцијом на лактозу (млијечни кефир има мање лактозе од млијека, али може изазвати тегобе)
Имунокомпромитоване особе и пацијенти на терапији рака - не препоручује се прављење кефира код куће због ризика од контаминације
За оне који желе да избјегну млијечне производе, постоји водени кефир - прави се од заслађене воде, доступан је у разним укусима и погодан за вегане.
Како препознати квалитетан кефир
Према ријечима др Роси, треба гледати декларацију:
Што краћа листа састојака (млијеко + кефирна зрнца), без додатих шећера или вештачких згушњивача и треба да је ферментисан природним процесом.
Иако сам била скептична, кефир се показао као једноставан додатак исхрани који доноси примјетне бенефите. Након мјесец дана осећала сам се енергичније, имала стабилнији апетит и бољу пробаву. Наука потврђује да овакав напитак може допринјети здрављу цријева, имунитета и смањењу упала, а мени је постао дио свакодневне рутине.
(телеграф)