ATV

Sa pet dugmića

Pantalone iz 1857. prodate na aukciji za 107.000 evra (FOTO)

 • Извор: Телеграф
 • 15.12.2022. 08:45

Par muških radničkih pantalona, za koje se vjeruje da su najstarije farmerke na svijetu, prodat je na aukciji u Americi za 107.000 evra.

Bijele pantalone pronađene su u olupinama broda "SS Centralna Amerika" koji je potonuo 1857. godine u blizini obale Sjeverne Karoline.

Pretpostavlja se da su pripadale rudaru, prenosi BBC.

Farmerke su među 270 vrijednih predmeta iz doba "zlatne groznice", koji su prodati za skoro milion evra, navode iz američke kolekcionarske firme Holabird Vestern.

Aukcija je održana onlajn 3. decembra kao i u Rinu, u saveznoj državi Nevadi, na zapadu Amerike.

"Ove rudarske farmerke su poput prve zastave na Mjesecu - istorijski trenutak. To su prve farmerke sa pet dugmića", rekao je Dvajt Menli, izvršni partner kalifornijske Gold marketinške grupe u čijem vlasništvu su artefakti.

Predmeti su bili na parabrodu, poznatom kao "brod zlata", dugom 85 metara koji je plovio iz Centralne Amerike i prevozio putnike do istočne obale tokom 1850-ih.

Brod je potonuo tokom uragana druge kategorije u septembru 1857. godine, kada je nastradalo 425 od 578 putnika i članova posade.

Sa putnicima je potonula i 21 tona zlata. Olupina broda otkrivena je 1988. godine.

Prodate pantalone pripadale su Džonu Dementu iz Oregona, koji ih je, kako se pretpostavlja, kupio u San Francisku, saopštili su iz aukcijske kuće.

Kopčanje na pet dugmića ukazuje da su farmerke rani proizvod Levija Štrausa, a model je gotovo identičan današnjim modelima, navode iz kompanije.

Levi Štraus napravio je prve plave farmerke u San Francisku 1873. odnosno 16 godina poslije potonuća sa rudarskim pantalonama.

Trejsi Panek, istoričarka i direktorka arhive kompanije, izjavila je za BBC da "Levi Štraus i pantalone prodate na aukciji u Renou nemaju sličnosti".

"Pantalone nisu od teksasa i napravljene su prije nego što je Levi Štraus patentirao plave farmerke", objasnila je ona dodajući da su pantalone sa dugmićima bile uobičajene u 19. vijeku.

Dva mjeseca prije ove aukcije, par starih levis farmerki iz 1880-ih koje su pronađene u napuštenom rudniku na zapadu Amerike, prodat je za 71.000 evra na aukciji u Novom Meksiku.

(Telegraf.rs)

Тагови:
 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)