ATV

Levi's

U rudniku našli hlače i prodali ih za 87.400 dolara

  • Извор: 24сата.хр
  • 16.10.2022. 20:38

Hlače - koje je u napuštenom rudniku pronašao 'arheolog trapera' kupili su Kajl Hautner i Zip Stivenson, veterani na tržištu vintage trapera.

"Nismo planirali zajedno kupiti traperice dok aukcija nije počela, što je pomalo suludo gledajući unazad", rekao je Zip za CNN.

Traperice su prodate za 87.400 dolara - jedna od najviših cijena ikada plaćenih za par traperica. Zip Stivenson vodi radionicu za popravak trapera u Los Anđelesu gotovo tri decenije, ali nikada nije naišao na ovakav par.

"Ove traperice su izuzetno rijetke - pogotovo u ovom fantastičnom stanju i veličini", objasnio je, prenosi "24sata.hr".

Zip je prvi put čuo za traperice prije pet godina kad ih je i pronašao Majkl Haris, koji je 'pretraživao najmanje 50 napuštenih rudnika pet godina i nije pronašao par jednake kvalitete'.

Postoji samo nekoliko sličnih pari traperica, ali one se čuvaju u muzejima i previše su osjetljive za nošenje.

"Ovaj je par, međutim, iznenađujuće izdržljiv, pa se definitivno može nositi, Postoji nekoliko mekih mjesta na trapericama za koje bi trebalo malo ojačanja, ali inače su super-duper čvrste traperice", rekao je Zip.

"Mogao bih lako zamisliti da ih nose Džoni Dep ili Džejson Momoa", dodao je. 

Aukcija je održana u Durango Vintage Festivus na periferiji gradića Aztec.

Četvorodnevni festival organizuje stručnjak za vintage traper Brit Itn, koji je pronalaženje ovakvih predmeta opisao kao 'pravu zavisnost'.

"Radim ovaj posao četvrt vijeka i prosječne vintage traperice vrijede oko 100 dolara. Dakle, pronaći par ovako vrijednih se događa samo jednom u životu", objasnio je.

Itn je rekao da prvotno nije namjeravao prodati traperice, zbog čega im je i stavio ovu 'ogromnu' cijenu. Ali s obzirom na njihovu rijetkost, rekao je, da 'nije iznenađenje da su kupljene na aukciji'.

"Bilo je super zabavno gledati aukciju uživo", dodao je.

Iako su ikone američkog Zapada, traperice takođe svjedoče mračnoj epizodi u istoriji SAD-a. Na unutrašnjem džepu je otisnut izraz 'Jedina vrsta proizvedena radom bijelaca.' 

Wall Street Journal citirao je portparola Levi'sa koji je objasnio da je firma koristila ovaj slogan nakon uvođenja kineskog Zakona o isključenju 1882. godine, koji je kineskim radnicima zabranio ulazak u SAD.

WSJ je izvijestio da je Levi's odustao od ove politike i slogana 1890-ih, a da je taj zakon ukinut 1943. godine.

"Razmotrili bismo da ih ponudimo na prodaju iznimno zainteresiranom privatnom kupcu", rekao je, ali i dodao da bi više voljeli da ih kupi i izloži neki muzej ' poput Smithsoniana ili Metropolitan Museum of Art'.

Za sada se čuvaju u sefu blizu Stevenson's Denim Doctors trgovine u Los Anđelesu i dostupne su za gledanje po dogovoru piše "CNN Style".

Тагови:
  • 22:00 Серија: Немирни (12+)

    Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

  • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

    Серија: Мочвара (16+) (Р)