ATV

Замислите да сте добили на лутрији

Шта се дешава у вашем мозгу када неочекивано освојите новац

 • 27.11.2023. 19:19

Замислите да се једног јутра пробудите и откријете да сте остварили огроман финансијски приход.

Можда сте добили новац на лутрији, или се инвестиција на берзи исплатила, или сте добили понуду за посао која утростручује вашу тренутну плату.

Муж је преварио с њеним оцем, пронађени и експлицитни снимци

Муж је преварио с њеним оцем, пронађени и експлицитни снимци

Неуронаучник Тара Сварт Бибер је одувијек била фасцинирана процесом који се дешава у мозгу током ових тренутака који мијењају живот. 

Може ли финансијска добит заиста донијети трајну срећу?

Ево три ствари које се дешавају вашем мозгу када неочекивано добијете велику суму новца преко ноћи:

Поплава допамина

Када сазнате да сте се обогатили, долази до пораста нивоа допамина и ствара узбуђење и задовољство. Нажалост, људи имају тенденцију да се прилагоде екстремним промјенама током времена, тако да сваки пораст среће није увијек дугорочан.

Пјевачица шокирала фанове:

Пјевачица шокирала фанове: "Зар се овако излази у град?!"

Овај феномен се зове „хедонистичка трака за трчање“, гдје се на крају навикнемо на наш нови живот. Слично искуство се дешава током шопинга након што изађете из продавнице са новим производом.

Пет фаза туге

Доживљавање пет фаза туге након добијања на лутрији може да изгледа нелогично. Међутим, ово емоционално путовање заправо може да понуди вриједан увид у сложеност таквог догађаја који мијења живот.

Порицање: Након шока и невјерице, могло би да услиједи порицање, при чему се побједник бори да схвати изненадну промјену у богатству.

Цјенкање: Могло би дође до преговарања појединца самим са собом о томе како да управља новостеченим богатством.

Бијес: На крају се може јавити бијес, усмјерен ка друштвеним очекивањима или личним сумњама, што доводи до депресије.

Језиво шта јој је отац урадио: Ова дјевојчица се води као најтежи случај злостављања икад!

Језиво шта јој је отац урадио: Ова дјевојчица се води као најтежи случај злостављања икад!

Депресија: Терет због одговорности новооткривеног богатства и одлуке које треба да донесе могу да покваре расположење и учине да се осјећа као да је живот био лакши без њега.

Прихватање: На крају, долази до прихватања јер појединац пролази кроз своју промијењену стварност и корача напријед са својим новостеченим богатством.

Промјена перспективе и друштвене динамике

Како се ваш финансијски статус мијења, може и ваша друштвена динамика. Једном када се прочује о вашој новој ситуацији, можда ћете бити преплављени захтјевима за новац и онда ће те мислити да је ваша приватност потпуно нестала.

Процјена мозга о томе како вас ваш друштвени круг перципира може да активира његов систем детекције пријетњи и потенцијално изазове осјећај изолације или неповјерења.

Али захваљујући процесу који се зове „неуропластичност“, мозак такође има невјероватан капацитет за промјене. Дакле, иако ове интеракције могу да буду узнемирујуће, такође имате све алате који су вам већ потребни да створите границе које ће вас заштитити у овој новој нормалности.

За ову посластицу вам не треба брашно, а готова је за 10 минута

За ову посластицу вам не треба брашно, а готова је за 10 минута

Започните тако што ћете око себе окупити уски круг људи од повјерења, редовно медитирати и водити дневник о доношењу одлука, пише Индекс.

Како изградити срећу која траје?

– Мој најбољи савјет је да направите лични инвентар свих материјалних и емоционалних промјена које су се десиле. То значи да обратите пажњу и на свој банковни рачун и на то како људи различито реагују око вас. Никада не шкоди да то напишете или ангажујете доброг пријатеља или терапеута – истакла је Тара Сварт Бибер.

Како је додала, направите план о томе како да дистрибуирате своју имовину да бисте створили финансијску сигурност и дуговјечност.

– Препоручујем да потражите финансијског савјетника од повјерења ако знате да то не можете сами да урадите – казала је.

Чак и предузимање корака попут редовног вјежбања, примјене техника дубоког дисања и одмора могу да олакшају да тренирамо свој мозак да се прилагоди на здрав начин, преноси РТЦГ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.