Korisno

Šta sve možete dobiti besplatno na letu

 • Извор: Б92
 • 28.01.2023. 15:47

Jeste li znali da u ekonomskoj klasi uz kafu i grickalice na kratkim letovima ili ručak na onim dužim možete još ponešto dobiti besplatno?

Otkad su niskobudžetne avionske kompanije preuzele veliki dio neba i otkad za putovanja koja su nekad bila putovanja života možemo kupiti kartu za tek nekoliko evra, luksuz koji smo prije povezivali s letenjem ispuvao se kao i cijena avionske karte. Naravno, ako govorimo o ekonomskoj klasi, jer business-klasa i dalje zadržava svoj standard udobnosti.

Puno stvari koje se odnose na udobnost putnika razlikuje se od kompanije do kompanije i većina će ih zavisiti od unutrašnje poslovne politike. Kod nekih prevoznika određene stvari jednostavno neće biti dostupne na letu, ali ako vam nešto treba, ne ustručavajte se pitati jer drugačije i ne možete saznati što vam je još na raspolaganju, a nisu vam ponudili.

Za www.travelandleisure.com nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete zatražiti na letu kada letite ekonomskom klasom - i dobiti besplatno. Naravno, više toga dostupno je na prekookeanskim letovima u odnosu kontinentalne. Ali i kad letite ekonomskom klasom, možete dobiti više od onoga čime vas ponude, samo morate da pitate.

Kompleti za udobnost

Na dugim letovima svim će putnicima biti podijeljene kozmetičke torbice s putnim papučama, maskom za spavanje, četkicom za zube, čepićima za uši. U tim kompletima nećete naći luksuzne kreme za ruke i druge artikle koji će biti podijeljeni putnicima prve klase, ali i ovi će vam dobro doći na dugom letu.

Flaširana voda

Na svakom letu uvijek možete zatražiti i dobiti besplatno čašu vode, a vrlo vjerovatno možete dobiti i čitavu bocu vode. Hoćete li je dobiti na kraju uvijek zavisi o zalihama na letu, ali nema razloga da ne pitate.

Ćebad i jastuci

Ćebe takođe možete uvijek zatražiti kada letite avionom, bez obzira na dužinu leta. Temperatura u avionu zna biti vrlo niska, zato su ćebad uvijek spremna ako je nekome hladno. Ako letite noćnim letom, možete tražiti i jastuk.

Pribor za prvu pomoć

Svi komercijalni avioni moraju biti opremljeni setovima prve pomoći koji sadrže osnovo - zavoje, gaze i antiseptičke maramice i sredstva za ispiranje rana. Ako vam se dogodi nezgoda na letu, samo obavijestite stjuardesu i ona će vam donijeti ono što vam treba.

Lijekovi

Možete zatražiti i lijekove za razna stanja, od bolova i temperature do dijareje. Naravno, putna apoteka u avionu neće sadržavati rijetke lijekove i one koji se izdaju na recept, ali slobodno možete zatražiti od stjuardese tabletu protiv glavobolje koja vas muči otkad ste poletjeli, ne morate trpjeti do slijetanja.

Slušalice

Ako letite ekonomskom klasom, i slušalice će odgovarati kvalitetom. Neće biti one koje izoluju spoljnu buku kao u poslovnoj klasi, ali dobro će vam doći pogotovo ako su vaše privatne slušalice nekompatibilne s uređajima u avionu koji će vas zabavljati tokom leta.

Knjige ili bojanke za djecu

Neke kompanije imaju knjige za djecu koje će ih zabavljati tokom leta. Za ovo nema pravila, pa je najbolje da pitate - izgubiti ne možete ništa, a možete uživati u mirnijem letu ako vašeg mališana uspava nova priča ili pak uživati u filmu dok je on zabavljen bojenjem.

Dodatne grickalice ili još jedno piće

Na kratkim letovima obično se ne služi čitav obrok, nego samo grickalice. Ali ako ste još gladni ili ako su vam one taman otvorile apetit, pitajte stjuardese možete li dobiti još jedan paket. Ne znači da ćete uvijek dobiti, ovo se takođe razlikovati od kompanije do kompanije, ali ko pita, možda dobije repete.

Pića koja dobijate na letu, a da ih ne tražite, obično su besplatna, pa kad tražite nešto ekstra, provjerite za svaki slučaj plaća li se, da ne bi bilo neugodnih iznenađenja jednom kad ste već posluženi.

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

  '' Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

 • 22:00 Серија: Вода у праху (12+)

  'Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

 • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  Серија: Ред Рок (16+) (Р)