ATV

Negodovali

Teza o transrodnom Isusu iznijeta na predavanju na Kembridžu: Vjernici napuštali salu

 • Извор: Курир
 • 28.11.2022. 17:59

Na jednoj od najuglednijih visokošlolskih institucija u svijetu, Triniti koledžu u Kembridžu održanao je predavanje koje je šokiralo vjernike, jer je mladi istraživač Džošua Hit iznio tvrdnju da je Isus Hrist bio transrodna osoba, odnosno da je imao polne organe i muškarca i žene.

Vjernici su uzvikivali "jeres" dok su u suzama napuštali predavanje, navodi Dejli mejl.

Hit je na predavanju analizirao srednjevekovno i renesansno slikarstvo, a govoreći o jednoj slici iz 14. veka, na kojoj je prikazano skidanje Isusa sa krsta, i krv koja teče niz prepone, on je naveo da "bočna rana ima izrazito vaginalni izgled".

„U Hristovom istovremeno muškom i ženskom tijelu u ovim djelima, ako je Hristovo tijelo, kao što ova dela sugerišu, telo svih tela, onda je i njegovo tijelo trans tijelo“, rekao je Hit i šokirao prisutne.

U pismu dekanu Triniti koledža povodom toga, jedan vjernik je rekao: „Napustio sam službu u suzama. Ponudili ste da razgovarate sa mnom poslije toga, ali sam bio previše uznemiren. Prezirem ideju da sječenjem rupe, kroz koju se može prodreti, muškarac može postati žena. Posebno prezirem takve slike kada se primjenjuju na našeg Gospoda, sa propovjedaonice, u Evensongu. Prezirem ideju da bismo trebali biti pozvani da razmatramo mučeništvo 'trans-Hrista', nove jeresi našeg doba".

Drugi su rekli da se osjećali nepoželjno u crkvi, dodajući da je djeci koja su tu bila vidljivo neprijatno.

Ali dekan Triniti koledža dr Majkl Bener je podržao istraživača Džošuu Hita, tvrdeći da je stav o transrodnom Isusu je "legitiman.

„Za sebe, mislim da je ta spekulacija bila legitimna, bez obzira da li se vi ili ja ili bilo ko drugi slaže ili ne sa tumačenjem, mislite drugačije o umjetničkoj tradiciji, ili opirete se njegovoj primjeni na savremena pitanja o transseksualizmu", napisao je Bener.

Međutim, rekao je da ne bi uputio poziv za predavanje nekome za koga misli da će namjerno da šokira ili uvrijed, ili za koga je očekivao da će govoriti protiv hrišćanske vjere.

Portparol Triniti koledža je rekao:

"Koledž želi da razjasni sljedeće: ni dekan Triniti koledža ni istraživač koji je održao propovjed nisu sugerisali da je Isus transrodan. Propovjed je govorila o liku Hrista prikazanom u umjetnosti i različitim interpretacijama tih umjetničkih prikaza. Istraživanje prirode religiozne umetnosti u propovedi, u duhu akademskog istraživanja koje izaziva razmišljanje, bilo je u skladu sa otvorenom debatom i dijalogom na Univerzitetu u Kembridžu.“

Тагови:
 • 12:15 Мјузик топ 20 (Р)

  Јединствени водич кроз различите жанрове свјетске и регионалне популарне музике.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.