Зна се да је маслиново уље, хладно цијеђено, екстрадјевичанско, добро за организам, али често је питање да ли је ово уље прави избор за пржење.
Здрава припрема хране данас је често велики изазов, због различитих информација и огромне понуде на тржишту. Једно од честих питања јесте и да ли је добро користити маслиново уље за пржење.
Маслиново уље има многе користи за организам, има једињења која могу спријечити упале у организму, зато је чест избор умјесто неких других уља, међутим, не треба га користити за све.
Како је за ТВ Прва рекао професор нутрицониста Момчило Матић, маслиново уље никако не смијемо користити за пржење хране јер оно је хладно цијеђено, нерафинисано и не подноси високе температуре.
Које је најбоље уље за пржење?
Он је рекао да је за пржење најбоље користити домаћу свињску маст, као и уља која имају високу тачку димљења.
"Палмино уље има температуру димљења од 232 степена Целзијуса, кокосово уље 186 степени и то је добро", рекао је Матић.
"Уља дјевичанско маслиново или које није рафинисано не може да издржи ту температуру и зато није препоручљиво да се пржи у том уљу", додао је он.
Како је истакао, велики број производа који се дају дјеци спремају се пржењем и уље се доста користи у исхрани, а да има бољих начина припреме хране.
"Може да се стави у рерну, дода воде да то динста, или да кувамо, а да се не пржи јер и нека храна која је добра нема више бенефите ако се пржи", навео је професор Матић.