Postoje razni uzroci

Da li je nedostatak vitamina jedan od vodećih razloga pojave peruti?

  • Izvor: Agencije
  • 06.07.2022.21:46

Nije zarazno ili ozbiljno, ali može u suštini da uništi kvalitet vaše kose tokom vremena. Takođe može biti oblik seboroičnog dermatitisa, a pored toga dosadna je i ružno izgleda i ostaje na vašoj odjeći.

Popularni simptomi uključuju ljuspice kože koje se nalaze na vašoj glavi, skalpu i ramenima i svrbež ili ljuštenje glave. Postoje različiti uzroci peruti u kosi , a jedan od njih može biti nedostatak vitamina.

Postoje razni uzroci pojave peruti kao što su:

Seboroični dermatitis - Ovo je vrsta ekcema koji se formira u onim dijelovima tijela koji su bogati lojnim žlezdama koje izlučuju ulje ili sebum iz pora. Tačan uzrok nije poznat, međutim kod nekih ljudi se kaže da se vrsta kvasca hrani ovim masnim porama i nepravilna njega može dozvoliti njihov umnoženi rast koji dovodi do peruti.  

Kontaktni dermatitis - Ovo može biti uzrokovano iritacijom kože iritantom koji stvara bolne osip. Proizvodi za njegu kose sa jakim hemikalijama mogu biti katalizatori kontaktnog dermatitisa koji zauzvrat pogoršava gubitak kose zbog peruti. 

Suva koža - Ako se vaša koža na skalpu osuši prirodno ili zbog hladnog vremena i manje masnoće, to može izazvati perut. Da biste to spriječili, preporučuje se pravilna njega kose. 

Nedostatak vitamina - Vitamini brinu o održavanju vaše kose i njene teksture. Nedostatak vitamina B ili folne kiseline može dovesti do perutanja kože na glavi, pa čak i do tanke i lomljive kose. Masne kiseline i omega-3 su podjednako neophodne za održavanje vlasišta bez peruti. 

Na perut mogu uticati i drugi faktori kao što su šamponiranje, starost, hormonska neravnoteža, psihijatrijska stanja, stres, istorija kožnih poremećaja ili čak slab imunološki sistem, piše Magazin Novosti.

Kako nedostatak vitamina utiče na perut kose

Vitamini, iako su neophodni u uravnoteženoj ishrani iz različitih razloga kao što su vid i bolja energija, takođe pomažu u održavanju zdrave kose. Evo liste esencijalnih vitamina koji vam pomažu u borbi protiv peruti:

Vitamin A kontroliše proces lučenja ulja koji vlaži kožu glave. Nedostatak vitamina A može dovesti do gubitka kose od peruti. Šargarepa, bundeva, spanać i kelj su izvori vitamina A.

Vitamin B sadrži biotin koji može poboljšati stvaranje crvenih krvnih zrnaca i dodati hranljive sastojke koži glave. Nalazi se u bademima, mesu, ribi i cijelim žitaricama. 

Vitamin C pomaže u izgradnji kolagena neophodnog za razvoj kose. Dobar je antioksidans i obezbjeđuje ishranu folikulima kose. Citrusno voće, jagode i papaja imaju dobre količine vitamina C. 

Nedostatak vitamina D može izazvati gubitak kose ili alopeciju. Igra važnu ulogu u proizvodnji kose. Povećanje unosa vitamina D može se pokazati kao dobro za liječenje peruti. Jedite masnu ribu, ulje jetre bakalara i pečurke za vitamin D. 

Tagovi: