Недоумица многих

Да ли је здраво подгријавати кафу?

  • 17.03.2025. 20:43

Кристофер Хендон, доцент хемије рачунарских материјала на Универзитету Орегон, даје одговор на питање да ли је добро подгријавати кафу.

Многи ће вам рећи да није препоручљиво, јер се укус може промијенити, а може се потенцијално смањити и садржај кофеина.

Наиме, кафа се састоји од различитих киселина екстрахованих из зрна кафе, укључујући кининску киселину која даје горак укус. Такође, кафа је пуна различитих једињења као што су карбонил, сумпор-алициклични ароматични бензеноид и различита хетероциклична једињења. Поред тога, кафа је богата кофеином, који такође доприноси горчини овог напитка.

Хендон напомиње да кофеин није много реактиван.

Пронађена нестала Данијела НИколић (36)

Пронађена нестала Данијела НИколић (36)

– То је прилично стабилан органски молекул. Једини прави начин да се кофеин изгуби из кафе био би процес сублимације, током којег супстанца која је у чврстом стању прелази у гасовито стање, а за то су потребне екстремне температуре (више од 170 °Ц) – каже он.

Међутим, признаје да може разумјети зашто неки људи сматрају да загријана шољица кафе има мање кофеина. Овај утисак приписује плацебо ефекту, наводећи да прва шољица кафе у дану једноставно дјелује другачије на нас.

– Иако ниво кофеина у вашој кафи остаје стабилан, то не значи да ће ваша кафа остати непромијењена након поновног загријавања – каже Хендон.

Проглашен цвијет 2025. године: Ево кад се сади и како се одржава

Проглашен цвијет 2025. године: Ево кад се сади и како се одржава

Као и свака свјежа храна, кафа се погоршава што дуже стоји, а поновно загријавање убрзава овај процес, јер се испарљива једињења која јој дају укус брже ослобађају.

Дакле, могуће је да ваша шољица кафе има лошији укус након подгријавања, али можете је пити без бриге јер у томе нема ништа опасно, закључује Хендон, а пише Инверсе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    ' ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије, те могућности стварања обновљивих извора и њихове одрживости. Доносимо ријечи стручњака и искуства инвеститора, причамо о развоју система, трендовима и успјешним пројектима, информишемо о најважнијим догађајима посвећеним енергетици.