Гастроентеролог савјетује

Ево шта рјешава проблем киселине у желуцу: Није сода бикарбона

  • Извор: Она
  • 25.06.2025. 15:02

Гастроентеролог проф. др Војислав Перишић има јасне савјете када су у питању проблеми са желуцем и вишком киселине.

Он упозорава људе да не узимају соду бикарбону на своју руку, јер је то краткорочно рјешење које не отклања проблем дугорочно.

"Стари је трик, поједете па вам нешто не одговара, па узмете пилулу против киселине. Ако вам буде боље послије 45 минута, то је киселина. Каква сода бикарбона, човјече?! Она неутрализује киселину на пола сата, и готово је дејство, нема га. Морају се узимати лијекови који имају пролонгирани ефекат, сода бикарбона је принцип - држи воду док мајстори оду", објаснио је проф. др Војислав Перишић.

Кристијан Шмит: ''Од токсичних хемикалија до токсичне политике''

Кристијан Шмит: ''Од токсичних хемикалија до токсичне политике''

Тиха киселина и биљна помоћ

Доктор Перишић наглашава да постоје и "тихе киселине" - стања када не осјећате класичну горушицу, али имате осјећај муке. У таквим ситуацијама, препоручује специфичну чајну терапију.

"Тада је најбоље да пијете чај: прије доручка шољу чаја од кантариона (једино он садржи једињење које облаже слузокожу желуца), а послије доручка чај од нане. Добро би било да током дана попијете укупно око четири до пет шоља чаја од нане", савјетује доктор Перишић.

Осам особа ухапшено због корупције у систему здравства

Осам особа ухапшено због корупције у систему здравства

Исхрана за здрав желудац

Када је ријеч о исхрани, гастроентеролог Перишић изричито савјетује избјегавање киселе воде са мјехурићима, јер она "ће направити проблем". Умјесто тога, предлаже распоређивање оброка током дана и фокусирање на одређене намирнице.

"Пет малих оброка дневно, са мало масноћа. Једите лаке угљене хидрате, пире од кромпира и шаргарепе, направите пире од јабуке, па поједите банану. Барену пилетину исто једите, она је одлична мада нема масноће која ће нас 'обрадовати' када је сваримо", објашњава доктор.

Лук као "Божја намирница"

Поред наведених савјета, др Перишић посебно истиче лук као изузетно здраву намирницу.

Благојевић у Гацку: Моје срце је пуно, осјећам да су ми многи од вас блиски

Благојевић у Гацку: Моје срце је пуно, осјећам да су ми многи од вас блиски

"Лук је хранљив, има кверцетин, Божја је намирница. Моја покојна мајка га је сјекла на пола, па да поцрни на плотни, па га је тако убацивала у супу, знала је колико је то здраво", додао је проф. др Војислав Перишић, наглашавајући његову нутритивну вриједност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:40 Серија: Дивље пчеле (12+)

    '''Серија: Дивље пчеле (12+)

  • 23:30 Серија: Погледај у сутра (12+)

    ''Серија има чак 9 награда на престижном фестивалу француских серија и неколико номинација. Сигурни смо да ће вас 'Погледај у сутра' узбуркати и да ћете са нестрпљењем ишчекивати нове епизоде.