Potvrdili stručnjaci

Jedan trik ključan za gubitak kilograma

  • 07.04.2021.11:51

Nova studija koja je objavljena u naučnom časopisu Nature Communications nudi barem jedan izgovor za uzimanje dodatnih pet dana za početak mršavljenja.

Što se tiče gubitka nekoliko kilograma, ne postoji zamjena za naporan rad, pravu prehranu i zdrav režim kretanja. Ukoliko to kombinujete s jednim trikom ostvarit ćete bolji učinak za trajne promjene.

U studiji su njemački istraživači okupili grupu od 71. dobrovoljca s dijagnozom visokog krvnog pritiska i metaboličkog sindroma, a svi učesnici imali su koristi od zdravijeg načina života i prehrane.

Polovina sudionika tri mjeseca je uskočila u mediteransku prehranu koju karakterizira puno orašastih plodova, ribe, povrća, maslinovog ulja, voća i nemasnog bijelog mesa. U međuvremenu, ostali dobrovoljci postili su pet punih dana (bez čvrste hrane) prije nego što su započeli istu mediteransku prehranu.

Rezultati studije sugeriraju da dijeta pomaže u gubitku kilograma, ali post, a zatim dijeta pruža još bolje rezultate.

Dakle, ova strategija vam omogućava da početak dijete odgurnete za dodatnih pet dana, ali postoji jedan trik, a to je da tokom tog razdoblja možete unositi samo tekućinu. Možda ne zvuči ugodno, ali zdravstvene prednosti teško je zanemariti.

Istraživači također izvještavaju da su učesnici posta pokazali promjene u svojim imunološkim ćelijama, što ukazuje na niži nivo upale. Zatim su prikupljeni uzorci stolice kako bi se istražilo kako post utiče na mikrobiom crijeva. Svakako, post izaziva razne promjene u crijevnim bakterijama koje pospješuju niži krvni pritisak.

Prema studiji, neke od ovih pozitivnih bakterijskih promjena ostaju dugo nakon završetka razdoblja posta. Neki su učesnici zadržali niži nivo krvnog pritiska i do tri mjeseca nakon posta.

"Prelazak na zdravu prehranu pozitivno utječe na krvni pritisak", objašnjava koautor studije dr. Sc. Andras Maifeld, dodajući da ako dijeti prethodi post, ovaj efekt se pojačava.

Nijedna metoda mršavljenja ne funkcioniše isto za svaku osobu. Mnogi ljudi isprobaju više dijeta i planova vježbanja prije nego što otkriju što djeluje na njihovo tijelo.

Ako ste u prošlosti probali dijetu s malo masnoća i vlaknima, a imali ste samo srednje rezultate, to možda ima neke veze sa vašim crijevnih bakterijama. Post to može promijeniti na bolje.

"Post djeluje kao katalizator zaštitnih mikroorganizama u crijevima", zaključuje koautor studije dr. Sofia Forslund.

Tagovi: