Шта могу урадити

Милиони жена се сваке ноћи буде у исто вријеме – стручњаци кажу да је ово разлог

 • Извор: н1инфо.хр
 • 28.11.2023. 04:00

Да ли се будите у исто вријеме сваке ноћи? Око 3:30?

За многе жене које пролазе кроз менопаузу, један од главних симптома је несаница, узрокована хормонским промјенама.

Милиони жена се рано буде због менопаузе, а већина се буди у 3.29 ујутро – четири сата прије него што се просјечни аларм огласи, показало је истраживање "Дунелма".

Истраживање које је обухватило 2.005 жена у  и менопаузи показало је да је скоро три четвртине жена (69 одсто) рекло да немогућност спавања ноћу штети њиховом емоционалном благостању.


Човјек из БиХ код куће држи два медвједа: Неће да једу увозну мркву

Човјек из БиХ код куће држи два медвједа: Неће да једу увозну мркву

Истраживачи су рекли да жене у менопаузи могу имати потешкоћа са спавањем и могу се пробудити током ноћи, што може утицати на дневну функцију и перформансе.

Физички симптоми менопаузе укључују болове у зглобовима, валунге, ноћно знојење и чешћу потребу за одласком у купатило.

Са психолошке тачке гледишта, промјена нивоа хормона може довести до повећања стреса и анксиозности и депресије, што може утицати на ритам сна.

Истраживања су показала да недостатак сна заправо може утицати на расположење, узрокујући да се мозак фокусира на негативне мисли и несрећне догађаје, а не на срећне.

Међу стратегијама за побољшање симптома менопаузе, стручњаци препоручују да се једе мање пре спавања, да се користе мирисни спрејеви за спавање, да соба буде потпуно мрачна, да се пије мање алкохола и кофеина, да се повећа физичка активност и оставе цигарете.


Није Лада: Из Русије стиже нови ауто, од цијене пада вилица

Није Лада: Из Русије стиже нови ауто, од цијене пада вилица

Управљање стресом и бригом, здрава ноћна рутина опуштања и тражење савјета од свог љекара о узимању заменске терапије хормона такође могу помоћи у побољшању сна, преноси "Н1 Загреб".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.