Istraživanje pokazalo

Ne mijenjajte ljekara ako želite živjeti duže

  • Izvor: nezavisne.com
  • 08.10.2021.01:06

Posjete istom ljekaru opšte prakse kroz period od najmanje 15 godina smanjuju mogućnost smrti kroz sljedećih 12 mjeseci za četvrtinu, u poređenju s ljudima koji poznaju ljekara kraće od godinu dana, pokazalo je veliko istraživanje.

Izgradnja dugotrajnog odnosa s ljekarom smanjuje rizik od hospitalizacije zbog nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes, otkrilo je istraživanje objavljeno nedavno u britanskom časopisu Private Practice.

Pacijenti koji su imali istog ljekara opšte prakse 15 ili više godina imali su 30 odsto manju vjerovatnoću da će im trebati zdravstvene usluge izvan radnog vremena, a 28 odsto je manje vjerovatno da će biti primljeni u bolnicu.

Prednosti se povećavaju što duže pacijent poznaje svog ljekara, tvrde norveški naučnici koji stoje iza istraživanja.

"Ako napustite ljekara opšte prakse kojeg ste imali više od 15 godina, rizik od potrebe za prijemom u bolnicu ili smrti znatno se povećava sljedeće godine", tumači profesorka Hogne Sandvik sa Univerziteta u Bergenu.

Stručnjaci vjeruju da bi razlog mogao biti taj što pacijenti izgrađuju povjerenje s jednim ljekarom opšte prakse, ne moraju da ponavljaju svoju priču, osjećaju se sigurno u razgovoru s istim ljekarom i lakše se snalaze u zdravstvenom sistemu.

Nova studija temelji se na podacima oko pet miliona pacijenata u Norveškoj. Istraživači su analizirali koliko su dugo pacijenti bili prijavljeni kod istog ljekara opšte prakse, upoređujući to sa stopom prijema u bolnicu i smrtnih slučajeva u 2018. godini.