ATV

Važno znati

Obratite pažnju: Ovo je namirnica zbog koje kosa opada

 • Izvor: Avaz
 • 25.04.2023. 20:08

Opadanje kose može biti posljedica različitih uzroka - hormonske neravnoteže, stresa, nepravilne ishrane, a ljekar bi trebao utvrditi tačan razlog. Međutim, stručnjaci su posebno izdvojili jednu vrstu namirnica koja može pogoršati problem proređivanja kose, a to je masna hrana.

Loš saveznik

Hrana s visokim udjelom masti nije dobar saveznik ni vitke linije, ali ni zdravog kardiovaskularnog sistema. Osim toga, rezultati istraživanja iz 2021., objavljeni u časopisu „Nature“, otkrili su da konzumiranje ove hrane, poput prerađenog mesa i svega prženog, takođe može doprinijeti gubitku kose.

Ovdje treba napomenuti da tu ne spadaju zdrave masti koje se nalaze u ribama poput lososa, orašastim plodovima i avokadu, koje su zapravo dobre za naš organizam. Tokom određenog vremenskog perioda, normalno je da kosa prođe kroz proces pojačanog opadanja.

- Folikul dlake prirodno se kreće između rasta i stagniranja. Tokom faze rasta, matične ćelije folikula dlake se aktiviraju kako bi ga regenerirale i podstakle rast - piše „Science Daily“. 

Matične ćelije

Međutim, eksperiment sproveden na miševima pokazalo je da stres izazvan gojaznošću, kao što je onaj izazvan ishranom s visokim sadržajem masti može da iscrpi matične ćelije folikula dlake i poremetiti uobičajen ciklus rasta kose. Kada se ciklus poremeti na ovaj način, ćelije ne uspijevaju da se aktiviraju, a nove vlasi ne rastu. To dovodi do ubrzanog gubitka kose.

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.