Риба коју често налазимо по ниској цијени у маркетима могла би скривати више него што мислите. Иако изгледа безазлено и лако се припрема, нутриционисти и стручњаци за сигурност хране све чешће упозоравају на потенцијалне ризике повезане с поријеклом и начином узгоја ове врсте.
Посебно се под повећалом нашао пангасиус риба која долази из индустријски онечишћених вода југоисточне Азије, а која због своје приступачне цијене лако заврши на столовима широм свијета.
Популарна, а потенцијално штетна
Пангасиус је годинама присутан на тржишту, а многи га потрошачи бирају управо због ниске цијене и неутралног окуса. Ипак, иза тог наизглед безопасног филета крију се могући здравствени ризици. Осим што је сиромашан омега-3 масним киселинама, пангасиус садржи и повећане количине омега-6 масних киселина, које у неравнотежи могу подстаћи упалне процесе у организму.
Још већи проблем је окружење у којем се узгаја – често у загађеним ријекама и каналима, гдје се у воду испуштају индустријски отпад и отпадне воде. Због тога се у месу пангасиуса неријетко проналазе трагови антибиотика, пестицида и тешких метала, што доводи у питање његову сигурност за људску исхрану.
Сумњиве рибе: Пангасиус и нилски гргеч
Поред пангасиуса, под сумњом је и нилски гргеч, још једна врста рибе која долази из тропских вода. Иако се често промовише као квалитетна бијела риба, истраживања су показала да месо нилског гргеча, нарочито ако долази из загађених подручја, може садржавати олово и друге тешке метале.
Здравије алтернативе: Шта бирати умјесто пангасиуса?
Ако желите избјећи рибе из сумњивих извора, стручњаци савјетују да бирате врсте из провјерених, хладнијих и мање загађених вода. Ево неколико препорука:
Лосос (дивљи) – Изузетно богат омега-3 масним киселинама, витаминима Д и Б12. Најбољи избор је дивљи лосос са сјеверних оцеанских подручја, док се узгојени лосос треба конзумирати умјерено због могуће присутности антибиотика и адитива.
Скуша – Масна морска риба с израженим окусом, идеална за роштиљ или печење. Обилује корисним масним киселинама и минералима.
Сардина – Јефтина, доступна и врло храњива. Због кратког животног вијека и величине не накупља тешке метале као веће рибе, што је чини сигурном и здравом опцијом.
Пастрва – Ако долази из планинских потока или провјерених узгајалишта, пастрва је нискокалорична, а богата протеинима и здравим мастима.
Ослић – Лака, немасна бијела риба с благим окусом. Погодна за дјецу и све који не воле изражен “рибљи” мирис.
Бакалар – Риба богата протеинима, а сиромашна мастима. Често се користи у исхрани током поста и у дијетама с фокусом на здраве протеине.
Савјети при куповини рибе
Бирајте рибу с јасним ознакама поријекла и цертификатима о одрживом риболову, попут МСЦ.
Избјегавајте увозну рибу без декларације и с нејасним подацима о узгоју или ловишту.
Рибу увијек темељно термички обрадите, нарочито ако долази из тропских и увозних вода, савјетују стручњаци за сигурност хране.
Пангасиус можда дјелује као повољна и практична опција, али његова ниска цијена може скривати бројне ризике по здравље. Умјесто рибе с непровјереним поријеклом, бирајте квалитетније, домаће или цертифициране врсте које ће вашем организму донијети праву нутритивну корист – без сумњивих додатака и загађења.