Jačanje imuniteta

Ovih 5 namirnica bi trebalo jesti do proljeća

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 18.11.2021.16:10

Kada dođu hladniji dani, organizmu je potrebno više onih namirnica koje sadrže vitamine, a posebno vitamin C koji je ključan za borbu protiv virusa i bakterija.

Posebno je važno šta unosimo od hrane u organizam u jesenjem i zimskom djelu godine kada nam je i koža suha, ali i kada je malo sviježeg voća i povrća koje može da zadovolji dnevne potrebe našeg tijela za vitaminima. 

Kad smo kod ovih vitamina, biljaka i sl, čisto da ponovimo - nikad ništa od toga nije lijek, ne liječi, može biti "ljekovito", kako kaže narodna medicina, odnosno, "tvrde da pomaže u borbi protiv bolesti".

Nutricionisti preporučuju da bi u periodu od novembra do aprila u ishranu obavezno trebalo uvrstiti pet namirnica. Poželjno je da ih u ovim mjesecima imamo skoro svakodnevno na jelovniku.

1. Cvekla

Ovo povrće trebalo bi da bude obavezan dio ishrane u kasnim jesenjim i zimskim mjesecima. Osim toga što se ona i u ovo doba godine može naći u svježem stanju, pa je samim tim "zlata vrijedan" izvor vitamina i minerala, cvekla čiji se korijen koristi u ishrani pravi je poklon za ovo doba godine zbog hranljivih vrijednosti kojima obiluje.

Bogata je vitaminom C, beta-karotenom, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom.

2. Jaja

Jaja su izvor vitamina B2, B12, A i E, gvožđa, cinka, ali i fosfora. Pored toga, žumance je riznica kalcijuma i gvožđa i kada ga konzumirate zadovoljava skoro 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim mineralima.

Jaje sadrži i devet, za naše tijelo veoma značajnih aminokiselina. Jaja bi trebalo jesti često, naročito u hladnije doba godine. Osim toga, nutricionisti ih preporučuju u restriktivnim režimima ishrane, kada želite da izgubite višak kilograma.

3. Mrkva

I ona zimi može da se nađe u svježem stanju. Odavno je poznato da je odlična za vid, a ujedno je i prava blagodat za kožu kada su dani hladni i vjetroviti.

Mrkva sadrži veliku količinu beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin jača imuni sistem, a fantastično djeluje i na kožu, čineći je glatkom i sjajnom.

4. Narandža

Ovo mediteransko voće najpotrebnije je organizmu tokom jeseni i zime. Osim što su pune vitamina C koji je ključan za zaštitu od virusa i borbu sa prehladama, narandže obiluju i antioksidansima, ali i kolagenom koji štiti i obnavlja kožu u zimskom periodu.

Uz sve to one su nisko kalorično voće, pa će vam pomoći i da u toku zime zadržite dobru liniju. Radije se opredjelite za svježe naranče nego za cijeđeni sok, zbog količine vlakana kojih u plodovima ima, a iz soka su odstranjena.

5. Bademi

Ova namirnica jedan je od najvećih prijatelja našeg organizma tokom cijele godine, a posebno kada dođu hladna godišnja doba. Kada bismo bili svjesni njenih blagodati, svaki dan bi u ishranu uveli po koji komad badema.

Sadrže antioksidanse, bogati su proteinima, magnezijumom, vlaknima, vitaminom B, kalcijumom, kalijumom, fosforom, cinkom, gvožđem i zdravim mastima.

Bademi će biti od velike koristi za stabilizaciju šećera u krvi i uticaće pozitivno na cjelokupno zdravstveno stanje organizma.

Pored toga, badem je izvanredan za topljenje masnih naslaga na stomaku, pa ako imate problema sa viškom kilograma uvrstite u svakodnevnu ishranu po šaku sirovih badema - već poslije dvije sedmice vidjećete rezultate, piše Telegraf.rs