Нова истраживања показују да чак и они који не конзумирају алкохол могу развити цирозу јетре.
Цироза јетре је озбиљно обољење које настаје када здраво ткиво јетре буде замијењено ожиљним. Иако се најчешће повезује са алкохолизмом, нова истраживања показују да чак и они који не конзумирају алкохол могу развити цирозу због исхране богате ултрапрерађеним намирницама.
Шта су ултрапрерађене намирнице?
То су производи који садрже састојке које не можете пронаћи у кућној кухињи – адитиве, емулгаторе, вјештачке боје и ароме. Обично су богати мастима, сољу и шећером, а сиромашни влакнима и хранљивим материјама.
Како штете јетри?
Редовна конзумација ових производа може изазвати хроничну упалу, довести до накупљања масти у јетри (неалкохолна масна болест јетре), а затим и до оштећења која се завршавају цирозом.
Забрињавајућа статистика
Према Свјетској здравственој организацији, више од 1,3 милиона људи годишње умре од цирозе јетре. Студија објављена у часопису Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион показала је да висок унос ултрапрерађене хране значајно повећава ризик од болести јетре, укључујући цирозу и рак.
Симптоми које не смијете игнорисати
Умор, бол у стомаку, мучнина, губитак апетита, тамна столица, жутица, отицање стомака и екстремитета – све то могу бити знаци да је јетра већ оштећена.

Објављени дијелови тајног плана: Берлин се припрема за најгори сценарио, укључени војска, болнице...
Шта можете да урадите?
Смањите унос ултрапрерађене хране, бирајте свјеже и непрерађене намирнице, редовно се контролишите и обратите пажњу на сигнале које вам тијело шаље, преноси Крстарица.