Jedite zdravo

Ovu hranu često jedemo, a najopasnija je

 • Извор: zena.blic
 • 29.04.2023. 14:40

Pravilna ishrana je ključna za dobro zdravlje i kvalitetan život, pa bi trebalo obratiti pažnju na namirnice koje svakodnevno konzumiramo.

Hrana koja ima dosta šećera, zasićenih masti i aditiva je često uzrok brojnih bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca ili različitih vrsta raka. Postoje namirnice koje su vrlo štetne za zdravlje pa je poželjno da ih nikako ne konzumirate ili barem da smanjite njihov unos.

Poznato je da se to odnosi na namirnice bogate rafiniram šećerom kao što su masna hrana, razni slatkiši i gazirani i voćni sokovi, ali postoje još neke namirnice koje bi trebalo izbjegavati.

Kobasice i mesne prerađevine

Kobasice su prerađeni mesni proizvod koji ima visok udio zasićenih masnoća i sadrži velike količine soli i raznih aditiva. Ako ćete za večeru jesti kobasice, odaberite kvalitetu i provjerite sastojke na pakovanju. Udio mesa treba biti visok, a udio soli što niži.

Kokosovo ulje

Ova namirnica poslednjih godina postala je trend u ishrani, a često se smatra zdravijom alternativom za druge biljne masti. Kokosovo ulje sadrži puno zasićenih masti, a one su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, stoga je važno da naše unose držimo unutar preporučenih količina.

Slatke žitarice za doručak

Žitarice koje su obogaćene s hranjivim materijama odličan su izbor za doručak, ali većina ih sadrži veliku količinu šećera pa ih je bolje izbjegavati. Ako ih baš volite, preporučuje se da stavite manju količinu preko nekih drugih zdravijih žitarica u svom obroku.

Visokoproteinske čokoladice

Ove čokoladice često se smatraju zdravim namirnicama, samo zato što ih brojni fitnes treneri konzumiraju. Međutim, one nisu najbolji izbor jer sadrže visok udio šećera i veliku količinu zasićenih masti.

Bijela čokolada

Bijela čokolada po svom sastavu zapravo i nije klasična čokolada napravljena od kakaa. Ona se sastoji od velike količine šećera i masti pa osim što uzrokuje debljanje, loša je i za cjelokupno zdravlje.


Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина