Исхрана игра кључну улогу у очувању здравља, а стручњаци се слажу да бисмо требали јести више поврћа.
Дијететичарка Шерон Палмер истиче да поврће помаже у смањењу ризика од претилости, срчаних болести и дијабетеса типа 2, јер је нискокалорично, сиромашно мастима, а богато влакнима, витаминима, минералима и антиоксидансима.
Најздравије је зелено лиснато поврће – попут шпината, кеља, раштике и блитве – јер обилује нутријентима који штите очи, кости, пробаву и смањују ризик од рака и болести срца.
Брокула је такође међу најкориснијим јер садржи витамин Ц за имунитет, као и витамин К и калцијум за здравље костију. Уз то, садржи влакна која помажу у регулацији шећера и снижавању холестерола. Прехрамбени стручњаци наглашавају важност разнолике прехране, те препоручују и друге вриједне намирнице.
Артичоке помажу срцу и цријевима, грашак је богат биљним протеинима и сапонинима који штите од оксидативног стреса, а ротквице – посебно њихови листови – пуни су витамина и калција.
Батат је добар за вид, јер има пуно витамина А и Ц, а парадајз је богат антиоксидансима, посебно ликопеном, који штити срце и смањује ризик од рака, преноси Аваз.