ATV

Nuspojave

Pretjerani unos kofeina može dovesti do nesanice

 • Извор: n1info.com
 • 26.09.2022. 10:25

Kafa je jutarnja namirnica koju mnogi ljudi piju kako bi im dala energiju za cijeli dan. Osim ako niste dio manjine koja preferira crnu kafu, vjerovatno ćete dodati malo mlijeka, šećera, šlaga i slično. Međutim, postoje iznenađujuće nuspojave ispijanja crne kafe o kojima vjerovatno nikada do sada niste razmišljali.

"Osim što vam pomaže da se probudite svako jutro, crna kafa ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti uključujući smanjenje rizika od dijabetesa tipa dva, raka, bolesti jetre i bolesti srca",  kaže doktorica Lisa Andrevs,  prenosi Poslovni.

Crna kafa može pomoći vašim crijevima

Za one koji imaju problema s probavom, crna kafa bi mogla biti spas. “Kafa može pomoći u održavanju zdravog gastrointestinalnog trakta”, kaže Andrews.

Neki spojevi u kavi pomažu stimulisati proizvodnju želučane kiseline koja pomaže u kretanju hrane kroz vaša crijeva.

Crna kafa može pomoći u prevenciji nekih bolesti

 "Kava sadrži nekoliko bioaktivnih tvari kao što su fenolni spojevi (cafestol i kahweol), alkaloidi (kofein i trigonelin), diterpeni i drugi koji mogu pomoći u prevenciji bolesti", kaže Andrews. Studija je pokazala je da se rizik od zatajenja srca tokom vremena smanjio između 5 odsto i 12 odsto za svaku ispijenu šalicu kafe konzumiranu na dnevnoj bazi u odnosu s onima koji nisu pili kafu.

Crna kafa može pomoći mentalnom zdravlju

Za one koji pate od anksioznosti, crna kafa vjerovatno nije najbolja ideja jer kofein može učiniti da se osjećate još nervoznije i nervoznije. Međutim, za druge mentalne probleme i kognitivna oštećenja, ovaj topli napitak može biti od pomoći.

Pretjerani unos crne kafe povećava rizik od nesanice

Prema Zakladi za spavanje, pretjerani unos kofeina može dovesti do simptoma nesanice ili pogoršati postojeću nesanicu, “Konzumiranje kofeina da biste ostali budni noću može dovesti do nesanice, anksioznosti, čestih noćnih buđenja i uopšteno lošijeg kvaliteta sna.”

Najbolje je popiti šolju kafe ujutro kako bi kofein imao više vremena da nestane prije nego što dođe vrijeme za spavanje.

Crna kafa može pogoršati refluks

Refluks ili hronična žgaravica nastaje kada se sadržaj želuca pomiče natrag u jednjak što uzrokuje osjećaj peckanja u grlu ili prsima. Prema Andrei Dunn, D, u ovom članku iz klinike Cleveland, “pijenje kafe povećava količinu kiseline koja je već u vašem želucu, što potiče refluks kiseline i žgaravicu.”

Crna kafa može vam pomoći da se fokusirate

Recite zbogom moždanoj magli uz šolju crne kafe. Lauren Koner, kaže da ovaj omiljeni jutarnji napitak može pomoći u tome da se lakše fokusirate.

Ona se osvrnula na studiju u Nutrients koja pokazuje kako kava sadrži više od 1000 spojeva uključujući fenolne i klorogenske kiseline za koje je proučavan učinak na fokusiranje, prenosi N1.

Crna kafa može biti dobra za prije vježbanja

Breana Wods dijetetičarka, kaže da kafa može biti dobar napitak prije vježbanja. Prema Međunarodnom društvu za sportsku prehranu (ISSN), pokazalo se da kofein poboljšava izvedbu vježbanja, kako za sportaše tako i za nesportaše. Wuds napominje da preporučuju dodatak kofeina (poznatog i kao ispijanje vaše šalice kafe) oko sat vremena prije treninga.

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.