Здрави слаткиш

Укусан слаткиш са бројним бенефитима: Зашто бисте требали јести тамну чоколаду?

  • Извор: Магазин новости
  • 14.02.2025. 08:00

Научне студије су показале да је тамна чоколада богата антиоксидансима и препуна хранљивих материја, што ову горко-слатку посластицу чини храном са бројним предностима.

Тамна чоколада садржи фитонутријенте зване флавоноиди,  биљне хемикалије које дјелују као антиоксиданси. Биљка какао од које се добија чоколада такође садржи једињење звано теобромин, које игра велику улогу у организму.

- Какао је препун бројних антиоксиданата – заправо више од зеленог чаја или црвеног вина. Што је чоколада тамнија, више антиоксиданата ћете добити, али мора постојати равнотежа између једења укусне тамне чоколаде и добијања здравствених предности - каже Тоби Амидор, стручњак за исхрану.

Тамна чоколада може побољшати ниво шећера у крви и тако смањити ризик од дијабетеса 

Студије су показале да здраве количине тамне чоколаде богате какаом могу да побољшају начин на који тијело метаболизује глукозу када се једе као дио здраве исхране. Инсулинска резистенција узрокује висок ниво глукозе у крви (шећера) и знак је дијабетеса типа 2. У једној студији, откривено је да флавоноиди у тамној чоколади смањују оксидативни стрес, за који научници сматрају да је примарни узрок инсулинске резистенције. 

Док се истраживачи слажу да црна чоколада има многе здравствене предности, потребно је даље истраживање како би се утврдило да ли постоји узрочно-посљедична веза између конзумирања чоколаде и ризика од дијабетеса.

Добра за цријева и може помоћи у губитку тежине 

Свакодневна навика конзумирања чоколаде вјероватно изгледа као супротна од онога чему треба да се бавите да бисте смршали. Али црна чоколада је друга другачија. Истраживања сугеришу да црна чоколада заправо може да игра улогу у контроли апетита, што би заузврат могло помоћи у губитку тежине. Наравно, конзумирање више од препоручене количине дневно може да се супротстави било каквом потенцијалном губитку тежине.

Мноштво хранљивих састојака 

Било која тамна чоколада од 70 посто какаа или више садржи антиоксиданте, влакна, калијум, калцијум, бакар и магнезијум. Али црна чоколада такође садржи добар дио калорија и масти, па водите рачуна о свом дневном уносу. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: