Садржи оно што нам је најпотребније

Зашто је битно да једемо лубеницу током тропских врућина

 • 11.07.2024. 12:15

Када помислите на храну која ће вас расхладити на 35+, лубеница вам можда прво падне на памет. Споља зелена, изнутра црвена, пуца и из ње цуре најљепши сокови. Савршена за уживање током тропских дана. Али многи често од ње одустану зато што је њено срце веома слатко. Међутим, ова храна има много више користи за тијело него што се на први поглед чини. Сматра се храном богатом водом и хранљивим састојцима, а смјернице за исхрану препоручују да је љети укључимо у исхрану, чак и када смо на дијети.

Колико има калорија и шећера?

Лубеница је нискокалорична. Порција од 1 шоље лубенице нарезане на коцкице има 46 калорија, 9,4 г шећера и 139 г воде (њен састав је око 91 одсто воде), а уз то садржи калцијум, гвожђе, магнезијум, калијум, витамин Ц, витамин А. Лубеница је посебно позната по свом садржају бета-каротена, који је облик витамина А. Као и друго воће, лубеница је добар извор витамина Ц.

Потенцијални бенефити лубенице

Иако је лубеница претрпјела многе промјене током времена због климатских промјена, многа њена својства су иста. Лубеница садржи око 91 одсто воде, а ових дана је најважније да останете хидрирани. Оптималан унос воде одржава вашу тјелесну температуру, ваше зглобове подмазанима, а вашим органима помаже да правилно функционишу. Узимање хране богате водом као што је лубеница може вам помоћи да постигнете свој дневни циљ хидратације.

Пуна важних нутријената

Диуретички ефекти лубенице и садржај калијума могу помоћи у борби против прекомјерног уноса натријума. Са 170 мг калијума по шољици, лубеница је само једна од кључних намирница која вам може помоћи да обезбједите здрав унос калијума. Иако је позната по бета-каротену, лубеница такође садржи још један каротеноид који се зове ликопен и има га у црвеним сортама лубенице. Сам ликопен је познат по својим многим позитивним ефектима на тијело.

Одржава кожу здравом и младом

Према студији из 2022. године, антиоксиданси попут каротеноида који се налазе у лубеници могу помоћи у заштити коже од слободних радикала и такође помоћи у заштити липида коже, што може смањити ризик од прераног старења коже. Поред тога, друга истраживања су показала да повећање уноса воде у исхрани може помоћи у побољшању хидратације и еластичности коже.

(Сенса)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

  '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.