Izvor vitamina

Zašto je dobro jesti kiseli kupus

  • Izvor: B92
  • 17.11.2021.16:14

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih vitamina i odličan prilog uz gotovo sva "zimska" jela.

Hranjiv je

Osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po šolji), sadrži i značajne hranjive supstance poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, željeza, bakra, mangana, folata i kalijuma.

Dobar za crijeva

Budući da je fermentirana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici su djelotvorni kada su u pitanju zatvor, proljev povezan s upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih crijeva.

Jača imunološki sistem

Budući imunitet u velikom postotku zavisi od zdravlja crijeva ta dva sistema su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava crijeva podržava i zdrav imunološki sistem.

Dobar izvor vlakana

Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentirana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih crijeva.

Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crijevima, piše integrativni gastroenterolog Marvin Singh, prenosi B92.

Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šalica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15 posto dnevne preporučene vrijednosti.

Utiče na smanjenje stresa

Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti crijeva i mozga. Zdrava crijeva temelj su za funkcioniranje čitavog ljudskog organizma.

Tagovi: