Republika Srpska

Budžet će pred poslanike do 15. decembra

  • Izvor: ATV
  • 30.11.2021.18:53

Najvažniji dokument Srpske će pred poslanike do 15. decembra. Na budžetu se radi uveliko. Konkretno, privreda očekuje veću podršku za savremene tehnologije. Najavljeno povećanje plata pratiće i unapređenje privrede.

"Već je poznato da je zakon o podsticajima za povećanje plata do današnjeg dana odnosno od perioda stupanja na snagu 2019. godine izdvojeno je 22 miliona KM i taj iznos je značajno uticao na povećanje prosječne plate bez obzira ako uzmemo u obzir posljedice koje je izazvala pandemija", rekao je Rajko Lajić, v.d. pomoćnika ministra privrede i preduzetništva.

Pandemija je znatno uticala i na turizam. Zato, stižu dobre vijesti. U kasu resornog ministarstva opet stižu i sredstva za vaučere. 

"Razmatrali smo, sagledali smo sve aspekte i sve rezultate koje smo postigli putem projekta turističkih vaučera, tako da ćemo u narednom periodu razmatrati mogućnosti da i u budućnosti imamo projekat turističkih vaučera. Da to bude projekat koji će biti dugoročno na snazi kojim ćemo promovisati naše domaće destinacije", kazala je Suzana Gašić, Ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Maratonski razgovori traju sa socijalnim partnerima. Poslodavci očekuju poreska rasterećenja. 

"Dogovoreno je smanjenje zbirne stope na 31 posto. Mi očekujemo tu nekakav efekat od nekih 54 miliona KM. Tu je i smanjenje komunalne takse ili ukidanje, neki efekat od 25 miliona i očekujem povećanje stavke za Zakon o podsticajima u privredi u smislu 15 miliona za tehnološki razvoj", kaže Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Penzioneri traže veća primanja. To su i rekli premijeru. Obećao im je da će doći i do vanrednog povećanja penzija tokom iduće godine. Očekuju da će Vlada ispuniti njihove zahtjeve. 

"Naši zahtjevi su da se penzije od 1. januara usklade redovno sa zakonom, to se radi u skladu sa dijelom procenta povećanja plata i da to bude više nego što ti procenti budu zadavali. Zatim zahtjevi da se povećaju sredstva za banjsko liječenje penzionera", kaže Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera.

Veća primanja slijede i zdravstvu. O tome je Ministar zdravlja razgovarao sa predstavnicima sindikata. Tri odsto ide za radnike koji primaju plate veće od hiljadu KM, odnosno pet za one sa primanjima do 1.000 KM. Sve to će se naći u budžetu za narednu godinu koji će biti težaka oko 4 milijarde KM.Tagovi: