ATV

Ministar pravde

Bukejlović: Predsjednik Srpske postupao u skladu sa Ustavom

  • Извор: АТВ
  • 11.09.2023. 18:40

Prije svega potrebno je naglasiti da je predsjednik Republike Srpske postupao u skladu sa Ustavom Republike Srpske,odnosno da je vršio svoju Ustavom propisanu dužnost i obavezu s obzirom da ga Ustav kao najviši pravni akt Republike Srpske obavezuje da proglašava zakone koje narodni poslanici, kao neposredno izabrani predstavnici naroda, izglasaju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske, rekao je ministar pravde Miloš Bukejlović.

"Potvrđivanje optužnice od strane Suda BiH predstavlja formalizam s obzirom da je to samo jedna od faza u krivičnom postupku, a praksa je pokazala da u najvećem  broju slučajeva Sud potvrdi optužnicu, a ako je vrati Tužilaštvu na uređenje onda to bude iz formalnih razloga, kao što je bilo i u ovom slučaju“, rekao je Bukejlović. 

Đokić o potvrđenoj optužnici protiv Dodika: Političke igrarije koje produbljuju krizu

Đokić o potvrđenoj optužnici protiv Dodika: Političke igrarije koje produbljuju krizu

Bukejlović je potvrdio da tek nakon potvrđivanja optužnice, i odlučivanja o prethodnim prigovorima o kojima će odlučivati takođe sudija za prethodno saslušanje, počinje faza krivičnog postupka koja je od suštinskog značaja za čitav postupak, "imajući u vidu da se tek na glavnom pretresu razmatra postojanje krivične odgovornosti, prije svega postojanje krivičnog djela u konkretnom slučaju, uzimajući u obzirom naročito način na koje je predmetno djelo uneseno, odnosno nije uneseno u krivično zakonodavstvo BiH, zatim osnovanost i zakonitost subjektivnih i materijalnih dokaza, o pitanju postojanja imuniteta kod postupanja predsjednika Republike Srpske te o drugim procesno pravnim i materijalno pravnim pitanjima značajnim za odlučivanje u krivičnom  postupku“.

"Potvrđivanjem optužnice ambasada SAD i ostali kolonijalisti proglasili su da u BiH više nema prava“


"Iskreno vjerujem  da će postupajući članovi vijeća Suda BiH postupati u skladu sa osnovnim principima koji važe za pravosudne institucije, prije svega u skladu sa načelom nezavisnosti, te da će objektivno i nepristrasno donijeti pravednu i na zakonu zasnovanu odluku, te utvrditi da je predsjednik Republike Srpske postupao ispravno, odnosno isključivo onako kako mu Ustav Republike Srpske nalaže“, zaključio je ministar pravde Miloš Bukejlović.

Tadić o potvrđivanju optužnice protiv Dodika: Udruženi zločinački poduhvat

Tadić o potvrđivanju optužnice protiv Dodika: Udruženi zločinački poduhvat

Sud BiH potvrdio je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH optužnicu protiv Dodika i Lukića podiglo je 11. avgusta zbog, kako su naveli, neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Višković: Potvrđivanje optužnice jedan od kontinuiranih udara na Srpsku

Višković: Potvrđivanje optužnice jedan od kontinuiranih udara na Srpsku

Tužilaštvo je optužnicu proslijedilo Sudu BiH koji ju je vratio na doradu da bi je danas potvrdio.

Na Opštoj sjednici Suda BiH koja je održana 5. septembra donesena je odluka da se odbije zahtjev Gorana Bubića, advokata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izuzeću sudije Јasmine Ćosić Dedović.

Žunić za ATV: Plašim se da se radi o procesu koji za cilj nema mir

Žunić za ATV: Plašim se da se radi o procesu koji za cilj nema mir


Пратите нас и путем Вибера