ATV

Министар правде

Букејловић: Насиље нема оправдања, пријавите насилнике, нисте самe у овој борби

 • Извор: АТВ
 • 07.12.2023. 14:51

Милош Букејловић, министар правде у Влади Републике Српске, сматра да рјешавање проблема фемицида и насиља над женама, врло озбиљног и деликатног проблема, мора имати приоритетно значење, било да се ради о насиљу које се дешава у приватном односу или пословном окружењу.

Исто тако, Букејловић сматра да је увијек потребно указати на друштвено неприхватљива понашања појединаца, како би се указало на насиље али и оснажила политика друштвене свијести када су жене у питању.

Влада Републике Српске успоставила је одређене институционе механизме, када је у питању заштита жртава од насиља, као и политике и мјере које ће спријечити ову врсту кривичних дјела. 

Додик: ПДП-у је боље да се споји са здравим разумом

Додик: ПДП-у је боље да се споји са здравим разумом

„Између осталог, на посљедњој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске усвојен је и Нацрт Закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске - којим је први пут дефинисан фемицид“, подсјетио је.

Нацртом Закона се, како каже, настоји жртвама насиља учинити доступан и ефикасан систем мјера помоћи, подршке и заштите, с циљем заустављања тренутног насиља које трпе, спречавања његовог понављања, а посебно елиминисања могућег фаталног тј.смртног исхода.

„Сходно томе, подржавамо и све активности које се реализују у току кампање '16 дана активизма борбе против родно заснованог насиља', чији је циљ да се пошаље јасна порука да институције, имају нулту стопу толеранције, према било ком виду насиља и дискриминације“, изјавио је Букејловић. 

Вулић: Сљедбенику нацистичке идеологије најбоље да спакује кофере, Срби најбоље знају како такви

Вулић: Сљедбенику нацистичке идеологије најбоље да спакује кофере, Срби најбоље знају како такви "штите"

Исто тако, Министарство правде у Влади Републике Српске, као и до сада, учиниће све да заштити жртве насиља и пружи им сву неопходну подршку и заштиту кроз унапређење законских рјешења, која се односе на ову проблематику, а која су у нашој надлежностa, рекао је министар.

„Увијек ћемо бити на располагању и осталима, који се баве обезбјеђивањем правног и институционалног оквира за превенцију насиља над женама, заштитом жртава насиља, те идентификацијом и процесуирањем починилаца. Нема оправдања за насиље али и за било који облик кршења људских права и нарушавања људског достојанства, стога позивам да се починиоци насиља пријаве. Све особе које су изложене агресивном, нетолерантном злостављању и понашању треба да буду охрабрене да пријаве такво насиље. Порука је јасна, насиље нема оправдања, пријавите насилнике. Нисте самe у овој борби“, поручио је министар.

Он је позвао све да активно учествују у кампањи „16 дана активизма борбе против родно заснованог насиља", и укажу на значај политике родне равноправности, економског оснаживања жена и нулте толеранције на било који облик насиља, како би се осигурао живот без насиља и дискриминације.

Пратите нас и путем Вибера

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.