ATV

Milorad Dodik

"Nijedan suvereni organ BiH nije donio odluku o preletu američkih bombardera“

  • Извор: СРНА
  • 30.05.2023. 13:45

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nijedan suvereni nadležni organ u BiH - Predsjedništvo i Savjet ministara, nije donio odluku o preletu američkih aviona iznad BiH, čime Amerikanci manifestuju silu.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ne može donijeti takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamjenika, ističući da to onda pokazuje koliko Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH.

"Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH, već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum", istakao je Dodik.

Šojgu: Ruske trupe uništile još jedan

Šojgu: Ruske trupe uništile još jedan "patriot" u Kijevu

On je ocijenio kao licemjerje obavještenje američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija o dolasku nekih aviona kao dokaz suvereniteta i integriteta BiH.

Dodik je rekao da je u Sarajevu bilo ogorčenje kada su avioni JNA 1992. godine samo preletali, dok danas očekuje ekstazu, ističući da to govori o tome kako ko gleda i koliko je spreman da prihvati strane osvajače i strane tutore.

"Mi smo ovdje pod nekom vrstom kolonijalne uprave, borimo se protiv kolonijalizma kojeg u savremenom dobu oslikava činjenica da bez ikakvog prava dovedu čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom. Tjeraju nas da poštujemo odluke Ustavnog suda BiH, a taj sud je 2005. godine svojom odlukom rekao da je visoki predstavnik samo onaj koji je imenovan relevantnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN", napomenuo je Dodik.

Zvanično: Hoće li Đoković biti kažnjen zbog poruke na kameri

Zvanično: Hoće li Đoković biti kažnjen zbog poruke na kameri

Dodik je ukazao da isti ti koji Republici Srpskoj govore da poštuje odluku Ustavnog suda BiH - ne poštuju odluku tog suda, te ne poštuju teritorijalni integritet jer ne postoji način za sprečavanje preleta aviona.

"Avioni će preletjeti, ali će ostati činjenica da ne poštuju BiH jer je doživljavaju kao zamorče kojem oni imaju pravo da stežu i dotok vazduha, dokle žele i hoće. Usput nama Srbima govore kako mi to moramo da trpimo i slušamo, a ako ne budemo slušali - imaćemo sankcije, ili pojedinačne kako što ja imam", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da se unipolarni svijet polako gubi, a da SAD i Zapad kroz EU pokušavaju da omeđe svoje zone interesa, na ovaj ili na onaj način.

Šok obrt: Djevojka izmislila da je trudna kada je u taksi ušao pomahnitali ubica iz Mladenovca

Šok obrt: Djevojka izmislila da je trudna kada je u taksi ušao pomahnitali ubica iz Mladenovca

"Srbi nemaju pravo da budu u zabludi i ne smiju da dozvole sebi reafirmaciju priče o bratstvu i jedinstvu jer je ta ideologija srušila srpski nacionalni korpus u prošlom vijeku i dovela do toga da smo izgubili pola svog biološkog potencijala u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem ratu", zaključio je Dodik.

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD "B-1B" izvršiće danas niski prelet iznad gradova u BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD, uz upozorenje da u te letjelice "u stanju brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme".

Zvjerski pretučen Dušan prije prelaska u pravoslavlje se zvao Sulejman

Zvjerski pretučen Dušan prije prelaska u pravoslavlje se zvao Sulejman

Iz Ambasade su naveli da je bombarder "B-1B" lanser najveće nosivosti konvencionalnog navođenog i nenavođenog naoružanja koji posjeduju Vazdušne snage SAD. Koristi se za višestruke misije i okosnica je američke dalekometne bombarderske flote.

Dodik: Srpska neće dozvoliti da joj oduzmu imovinu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće dozvoliti da joj bude oduzeta imovine i pozvao sve u Republici Srpskoj da se stave u funkciju njenog ustavnog branioca.

Dodik je istakao da se ambasador SAD u BiH Majkl Marfi ponovo petlja u unutrašnje stvari BiH i opet govori o tome u nadi da će ga neko poslušati.

ATV saznaje: Spremna transfer bomba na Gradskom stadionu u Banjaluci

ATV saznaje: Spremna transfer bomba na Gradskom stadionu u Banjaluci

"Mi kažemo da ga nećemo poslušati. U onome momentu kada se odluče, a imamo informaciju da će se odlučiti da putem nepriznatog visokog predstavnika uđu u sferu regulisanja imovine, istog trenutka ćemo zakazati Narodnu skupštinu i Vladu i donijeće se odluka o statusu Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je pozvao sve građane u Republici Srpskoj, uključujući političare, novinare, ljekare, privrednike, radnike i domaćice, da se stave u funkciju njenog ustavnog branioca, jer je pravo, kako je rekao, na strani Srpske, a na drugoj je nepravda koja želi da se nametne.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nema drugog izlaza i gura se uza zid, a američki ambasador misli da sve zna i da ima prava da sve može da radi.

Peking zvanično odbio zahtjev Vašingtona za susret šefova odbrane SAD i Kine

Peking zvanično odbio zahtjev Vašingtona za susret šefova odbrane SAD i Kine

"Onda kaže da to možemo dobiti na raspolaganje. Kakvo raspolaganje? Pravni status imovine je regulisan, a ako neko može da da na raspolaganje imovinu, to može da da samo Republika Srpska, nikakva BiH", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da se prave tajni pakleni planovi kako da se Srpskoj oduzme imovina da bi postala prazna ljuštura, jer je transfer prenesen u Sarajevo.

On je dodao da Srpska zna šta znači ukoliko kaže da se povlači crvena linija i proglasi nezavisnost.

Sijarto se ogradio: Mađarski vojnici iz Kfora slušali komandu Italijana!

Sijarto se ogradio: Mađarski vojnici iz Kfora slušali komandu Italijana!

"Znamo ako proglasimo nezavisnost, ako nas na to natjeraju, da ćemo morati da snosimo represije koje dolaze sa strane Zapada, ali mi imamo druge prijatelje i nismo baš neko ko nema nikoga", naglasio je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da Ustavni sud svaki dan govori kako Srpska mora poštovati njegove odluke, a 1995. godine je donio odluku da je samo relevantna ona ličnost koja je dobila relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti kao visoki predstavnik i tu odluku ne poštuje.

"Samo žele da sprovode silu. Zato i ova dva aviona, ali oni će samo naletjeti i preletjeti. Vjerujem da će oni visoko letjeti iznad Republike Srpske", zaključio je Dodik.

Francuski klub zaboravio igrača ispred stadiona

Francuski klub zaboravio igrača ispred stadiona