Poslanik SNSD-a u NSRS

Mazalica: Mnogi su loši potezi opozicije po Srpsku u zajedničkim institucijama BiH

  • Izvor: Srna
  • 30.11.2022.12:57

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da su poznati mnogi potezi i primjeri lošeg djelovanja po Srpsku od opozicionih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Mazalica je za Srnu povodom razgovora opozicije iz Republike Srpske, koja želi vlast na nivou BiH, sa strankama iz Federacije BiH, podsjetio na izmjene poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine koje se odnose na rad komisija.

- Omogućili su da je za rad komisija u Parlamentarnoj skupštini dovoljan najmanji broj poslanika. Ukinuli su mehanizam kojim se prije Savjeta ministara mogla braniti Republika Srpska, a prema kojem su se uvažavale i uključivale u imenovanje Savjeta ministara pobjedničke stranke iz Srpske - naglasio je Mazalica.

On kaže da zbog ovakvih i mnogih drugih odluka koje je u posljednje tri godine donosila koalicija SDS-PDP-SDA Savjet ministara nikada nije efikasno proradio.

Mazalica je podsjetio i na pokušaj donošenja štetnog mehanizma koordinacije gdje je većina, koja se donosi konsenzusom od broja prisutnih, a ne od ukupnog broja članova, ali je to, kako je rekao, promijenjeno intervencijom Željke Cvijanović i Milorada Dodika.

- Takođe, u kreiranju projekata koje finansira EU izostali su ključni projekti iz Srpske, dok su u komisijama izostavljani srpski predstavnici i to je omogućeno izmjenama statuta koje je donio Mirko Šarović - naveo je Mazalica.

Na ovaj način je, kako kaže, usaglašeno da se kod najvažnijih odluka mogu zaobići zamjenici, što ugrožava srpske interese kada je direktor Bošnjak i takvih je primjera na hiljade.

Mazalica je dodao i da je Mladen Ivanić glasao za spoljno-političku strategiju BiH, kao i da se BiH trebala pridružiti spoljnoj politici EU iako nije postala njen član.

- I to se sad navodi kao argument kod pridruživanja izjavama kojima se uvode restriktivne mjere Ruskoj Federaciji - rekao je Mazalica.

On je zaključio da je, svojim ponašanjem na nivou BiH, opozicija "zaslužila" da ih u naredne četiri godine stranke iz političkog Sarajeva ponovo uvuku u vlast na nivo Savjeta ministara, čime će im privremeno sačuvati političke karijere i partijske fotelje, a sve na štetu Republike Srpske.

- Glavni argument strankama iz političkog Sarajeva da treba da uvuku SDS i PDP u vlast, u Savjet ministara BiH je da su oni djelovali u protekle četiri godine tako što nisu podržavali veto srpskog člana Predsjedništva BiH i odluke u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republike Srpske - rekao je Mazalica.

Predstavnici opozicije iz Srpske - SDS-a, PDP-a i liste "Za pravdu i red" razgovarali su prije dva dana u Sarajevu sa rukovodstvom SDP-a BiH o izboru delegata u Dom naroda BiH iz Srpske. Poslije sastanka su saopštili da o tome nisu postigli dogovor.