Poduzete istražne mjere

Požar nije izbio u IRB-u, nego se proširio na njihove prostorije

  • Izvor: ATV
  • 02.05.2022.19:13

Šta je uzrok požara u zgradi Investiciono-razvojne banke Srpske istražuje banjalučko Tužilaštvo. Sve dok se ne završe sva vještačenja, ne može se ni potvrditi šta je izazvalo vatru i ogromnu štetu na objektu.

"Dežurni tužilac jutros je obavio uviđaj i naložio da se preduzmu sve potrebne istražne mjere i radnje na utvrđivanju uzroka požara, te naložio da se izvrši vještačenje elektro, mašinske i protivpožarne struke" poručuju iz Okružnog javnog tužilaštva. 

Iako su radne prostorije oštećene IRB neće imati velika kašnjenja u plasmanu kredita, tvrdi v.d. direktora. Arhiva je ostala potpuno sačuvana, a server sala je takođe neoštećena. Sve i da je čitava zgrada izgorjela, a sa njom i kompletna arhiva, sve se nalazi na još jednoj lokaciji, tako da su dokumenti potpuno bezbjedni, kaže Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB-a. 

"Kompletan dio zgrade drugog sprata i trećeg je u stvari sav u prašini i od dima, nema oštećenja, samo se na jednom dijelu drugog sprata vidi transverzala požara koja je išla i zahvatila taj dio koji je dobrim dijelom uništen, ali sve ostalo je samo u prašini i dimu, a mi želimo što prije da to saniramo i da krenemo sa našim normalnim poslovnim procesima".

Požar nije izbio u IRB-u, nego se proširio na njihove prostorije i zahvatio oko 15 odsto drugog sprata koji koristi banka, kaže Vrhovac. 

Zgrada IRB-a okružena je žutom trakom, a miris paljevine osjeća se i danas. Tragovi požara vidljivi su sa svih strana, a pogotovo u priyemlju u nekoliko lokala koji su u sklopu ovog objekta. Iako su banjalučki vatrogasci u rekordnom vremenu došli na mjesto požara, vatra je već bila zahvatila dobar dio zgrade, a njihova borba da sačuvaju preostalo trajala je pet i po sati. 

Imovina IRB-a je osigurana, pa bi trebalo da kompletnu nastalu štetu pokrije osiguravajuća kuća. Čišćenje zgrade koje je bilo planirano za danas ipak je odgođeno, jer tužilac nije završio vještačenje.

Tagovi: