Sjednica Narodne skupštine

Trivić: Poslodavci zadovoljni Programom ekonomskih reformi od 2022. do 2024.

  • Izvor: Srna
  • 14.12.2021.17:44

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je u Narodnoj skupštini da je zadovoljan Programom ekonomskih reformi Srpske od 2022. do 2024. jer se u njemu nalaze brojni predlozi Unije.

"Sve u dokumentu je proizvod zajedničkog rada od 2018. godine, kada je potpisan Memorandum o saradnji", rekao je Trivić obraćajući se na 26. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Trivić je dodao da će u idućoj godini biti značajno smanjeni parafiskalni nameti.

"Mislim da je to dobra stvar i mislim da ćemo na kraju iduće godine moći završiti priču vezanu za smanjenje parafiskalnih opterećenja", rekao je Trivić.

On je istakao da tehnološki razvoj privrede, koji podržava Vlada Republike Srpske, mora ostati prioritet, jer bez novih tehnologija nema razvoja privrede.

Trivić je naglasio da je Vlada u posljednje dvije godine značajno pomogla sektore pogođene pandemijom virusa korona.

On je rekao da je Centar za investitore, koji je formirala Vlada Srpske, vrlo bitan za privredu.

"Dobro je da se aktivirala Investiciono-razvojna banka (IRB), jer će njena uloga biti sve značajnija. Zamolio bih da podržite što značajnije otvaranje IRB-a prema privredi", naglasio je Trivić.

Trivić je rekao da je u narednom periodu potrebno ući u popravljanje stanja u javnoj upravi i podizanje plata, naročito ističući da je potrebno povećati i plate ljekarima.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da Privredna komora podržava Program ekonomskih reformi Republike Srpske od 2022. do 2024. godine, jer su prioriteti Privredne komore našli svoje mjesto u Programu, vjerujući da će do realizacije ciljeva stići jasno definisanim akcionim planom i programom Vlade Republike Srpske za narednu godinu.

Obraćajući se na sjednici, Ćorić je istakao da je Privredna komora dala prijedlog mjera za Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2022. do 2024. godine.

"To je rasterećenje rada kroz smanjenje zbirne stope doprinosa koja bi omogućila povećanje plata i zadržavanje neophodne radne snage, podrška u ulaganje u tehnološki napredak i osavremenjavanje poslovnih procesa, digitalizaciju i inovaciju u privrednom sektoru, razvoj proizvoda te tehnološki razvoj privrede", istakao je Ćorić.

On kaže da je prioritet i nastavak reforme obrazovnog sistema radi uvođenja većeg stepena praktične nastave, te promocija zanimanja neophodnih privredi.

"Naša privreda mora ući u proces digitalizacije ukoliko želimo uhvatiti korak sa razvijenim ekonomijama", dodao je Ćorić.

Ćorić je istakao da je pandemija virusa korona izazvala velike poremećaje na svjetkom tržištu, ali da su negativni trendovi poslovanja koji su bili izraženi u 2020. godini, na veliko zadovoljstvo zaustavljeni u 2021, pa čak su i iznad očekivanja.

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da je u prethodnom periodu došlo do povećanja plata, ali kroz odluke Vlade Srpske, što nije dovoljno.

"Plate moraju povećavati i poslodavci iz privrede i ostvarene dobiti, a ne da se čeka da to država uradi", rekao je Stanković u obraćanju.

On je rekao da postoji prostor za značajno povećanje plata radnicima Republike Srpske i istakao da je aktuelno iseljavanje radne snage zbog niskih plata i loših uslova rada.

"Bez radnika nema ni ekonomije, ni cjelokupnog društva", istakao je Stanković.