Ustavni sud Republike Srpske

U roku od 30 dana odluka o zahtjevima Kluba Bošnjaka

  • Izvor: Srna
  • 30.08.2021.13:14

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske donijeće u narednih 30 dana meritornu odluku o zahtjevima Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa prijevremenim stupanjem na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Iz Ustavnog suda saopšteno je da je Vijeće na sjednici utvrdilo da su u konkretnim slučajevima predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je sprovedena ustavna procedura koja se odnosi na vitalni nacionalni interes, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

U saopštenju se podsjeća da je predmet odlučivanja Vijeća bilo pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

"Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim aktima došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda", navedeno je u saopštenju.

Narodna skupštine Republike Srpske je na posebnoj sjednici 30. jula po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložio je veto na pomenute odluke.

Valentin Incko, koji je podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".