ATV

Predsjednik Organizacije starješina VRS

Župljanin: NATO ima genocidnu namjeru - sistematski da uništi Srbe

  • Извор: СРНА
  • 06.09.2023. 11:18

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin smatra da je NATO bombardovanjem Republike Srpske 1995. godine imao genocidnu namjeru da sistematski, u višedecenijskoj budućnosti uništava narode koji žive u BiH, prije svega srpski.

"Na Republiku Srpsku tada je bačeno oko 10.000 tona razornog eksploziva sa osiromašenim uranijumom čije su čestice rasute po cijeloj BiH i šire i nemaju sposobnost da selektuju žrtvu po nacionalnosti", izjavio je Srni Župljanin.

On je istakao da će dejstvo osiromašenog uranijuma osjećati svi u BiH, ne samo srpski narod, koji je direktno bombardovan, navodeći da će se posljedice bombardovanja još dugo osjećati jer niko ne zna koliko će još ljudskih života biti izgubljeno zbog tog monstruoznog zločina koji je počinio NATO.

"Srbi su pokazali da naoružani patriotizmom, ljubavlju, voljom i željom za slobodom mogu pobijediti svakog neprijatelja. Tako je bilo u prošlosti i tako će biti u budućnosti", rekao je Župljanin.

Aleksić: Da se jave građani Srpske koji imaju nalaze biopsije radi pokretanja postupka protiv NATO-a

Aleksić: Da se jave građani Srpske koji imaju nalaze biopsije radi pokretanja postupka protiv NATO-a

On je poručio da će srpski narod trajno pamtiti ovaj zločin, prenoseći mladim generacijama sjećanje na svjetsku bruku i sramotu koju je NATO priredio čitavom slobodarskom svijetu, prije svega, srpskom slobodarskom narodu.

"Odgovornost sadašnjih generacija je da istinu o svim zločinima koji su počinjeni nad srpskim narodom prenose na mlade kako se žrtve nikada ne bi zaboravile. To mora postati zavjet svakog pripadnika srpskog naroda sada i u budućnosti", istakao je Župljanin.

Od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine NATO snage su bombardovale Republiku Srpsku bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, čime su na najbestijalniji način pogazile i ono malo međunarodnog prava, koje je u to vrijeme egzistiralo.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije "Namjerna sila" ubijeno je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм