Katar

Skandal u najavi: Sudija iz finala se pravdao pa zakomplikovao stvari

 • Izvor: jutarnji.hr
 • 25.12.2022. 08:19

Rasprave o sudijskim odlukama na Svjetskom prvenstvu u Kataru još nisu utihnule. Navijači, igrači, treneri... Nema ko se u jednom trenutku nije oglasio s kakvim komentarom na odluke koje promijenile smjer određenih mečeva, a kasnije se ispostavile pogrešnim.

Tako je i ugledni list "L‘Equipe" imao mnogo toga za zamjeriti arbitru Simonu Marčinjaku nakon što je Francuska izgubila od Argentine u finalu, a Poljak im je sada odgovorio na prozivke.

Njegove riječi zapravo su dvosjekli mač i mogle bi izazvati skandal, jer zapravo je sam priznao da su napravljene dvije kardinalne greške kod čak dva gola.

Podsjetimo, analitičari pomenutog dnevnog lista ustvrdili su da je pogodak Lionela Mesija za 3:2 u drugom produžetku (108.) trebao biti poništen. U argumentaciji su se pozvali na pravila fudbalske igre, prenosi "Jutarnji.hr".

"Prije nego što je Mesi postigao gol nakon prvobitne odbrane Uga Ljorisa, argentinski zamjenski igrači, obuzeti emocijama, već su bili na terenu, spremni za slavlje, što je strogo zabranjeno", kazali su, pa iznijeli Zakon 3, stav 9:

"Nakon što je postignut gol, ako sudija shvati da je na terenu bila prisutna osoba koja ne učestvuje u igri u vrijeme kada je pogodak postignut, isti mora biti poništen", naznačili su, te uz tekst postavili fotografiju na kojoj se vidi da su najmanje dva rezervna igrača Argentine u terenu prije nego je Mesijeva lopta prešla liniju.

Marčinjak je konferenciji za medije organizovanoj odgovorio na kritike, ali indirektno zapravo još više inkriminirao sam sebe.

"Francuzi nisu spomenuli ovu fotografiju na kojoj se vidi kako je sedam Francuza na terenu u trenutku kada Mbape postiže pogodak", kazao je poljski sudija te na mobilnom uređaju pokazivao fotografiju kao dokaz izrečenom.

Slabo se vidi o kojoj se tačno situaciji radi, ali da se zaključiti da je u pitanju jedan od pogodaka iz kaznenog udarca, te se jasno mogu uočiti mnogi francuski "rezervisti" u nedozvoljenom prostoru.

Potom se nastavio osvrtati na zamjerku francuskih medija u vidu Mesijevog drugog gola.

"Da bi ta situacija bila kažnjiva, morala je uticati na igru, ali kakav je bio uticaj tih igrača koji su ustali i skočili na teren? Pretjeruje se oko toga. Postoje ozbiljne novine, ali i one koje traže žamor. Pisali su mi prijatelji i velike sudije iz Francuske, njihov utisak na moje suđenje bio je sjajan. Mnogi profesionalci i fudbaleri uputili su mi čestitke, a i Mbape je rekao da smo sjajne sudije", kazao je Marčinjak u svoju odbranu.

E sad, ostaje pitanje je li se Marčinjak odbranio ili dodatno okaljao svoje ime. Pravilo je pravilo, a ono na koje se "L‘Equipe" pozvao ni po čemu ne ulazi u raspravu o uticaju igrača na igru.

Dakle, "sudija mora poništiti pogodak ako je na terenu bio igrač koji je izvan igre, rezervni igrač, zamijenjeni igrač, isključeni igrač ili službenik iz ekipe koja je postigla pogodak".

Nema govora uticaju na igru... Sudeći po tome, ispada da je Marčinjak priznao ne jedan, nego dva neregularna pogotka.

Tagovi:
 • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina