Klaudija Teni

Američka kongresmenka tražila izuzeće za Novaka Đokovića

  • Izvor: B92
  • 03.08.2022.14:16

Klaudija Teni, američki advokat, članica Republikanske stranke i predstavnica za 22. kongresni okrug Njujorka od 2021. godine, podržava Novaka Đokovića.

Klaudija Teni, kongresmenka iz Njujorka i kopredsjedavajući član srpskog kokusa, uputila je pismeni zahtjev državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i drugim američkim zvanicnicima, da se Novaku Ðokovicu dozvoli nastup na US Openu pod "izuzećem od nacionalnog interesa", prenosi Srpski radio Čikago.

Prošle nedjelje je kompanija Sports Management u vlasnistvu Nebojse Jovanovića, uz konsultacije sa Srpsko Americkom Glasackom Alijansom (SAVA) i političkim strategom dr. Olgom Ravasi, pokrenula političku inicijativu, kako bi se Novaku Ðokoviću dozvolilo da ucestvuje na US Openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku.

U komunikaciji sa kongresmenkom Teni, kao i sa drugim američkim zvaničnicima, upravo je bilo riječi o konsolidovanju zahteva na osnovu pravne klauzule, tj. Predsjedničke Proklamacije 10294 od "nacionalnog interesa", koja dozvoljava izuzeće pojedinim stranim drzavljanima od postojećih Kovid-19 protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom.

Kongresmenka Teni se upravo poziva na istu klauzulu i u svom zahtjevu navodi da je US Open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju, i ima veliki ekonomski uticaj, jer donosi godišnji prihod od milijardu dolara.

"Spriječiti Novaka Ðokovica da se takmiči na US Openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrijednost turnira, bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje", istice se u pismu.

Kao republikanka iz savezne drzave Njujork, Klaudija Teni je već dugo pobornik ukidanja Kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske, smatrajuci ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca.

Ona navodi da US Open sam po sebi nema na snazi ni jedan kovid mandat za sportiste, niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donijet od strane predsjednika SAD Džoa Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminise nevakcinisane igrače koji su strani državljani, i kažnjava ih jer su izabrali da se ne vakcinišu ili javno iznesu svoj status, iako američki teniseri nesmetano mogu da učestvuju nevakcinisani.

Kongresmenka Teni navodi da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom, navodi Srpski radio Čikago.