Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kini

Poraz košarkaša BiH u Belgiji

  • 03.07.2018. 07:54

Košarkaši Bosne i Hercegovine porazom su zaključili prvu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. 

Izabranici Duška Vujoševića su u posljednjem kolu grupe E u Antwerpu izgubili od Belgije rezultatom 79:77 i sa skorom 2-4 idu u drugi krug kvalifikacija.

Prva četvrtina protekla je u izjednačenoj borbi, a nakon prvih deset minuta Belgijanci su imali prednost od jednog poena razlike (19:18).

Sredinom druge četvrtine raspucao se najbolji belgijski igrač Van Rossom, te je odveo svoju reprezentaciju i na dvocifrenu prednost (30:20).

Selekcija BiH se ipak uspjela vratiti u igru, te se na poluvrijeme otišlo s prednošću Belgije rezultatom 39:37.

Nakon samo dvije minute igre u trećoj četvrtini Belgija je zahvaljujući Tabuu ponovo otišla na plus deset (47:37) i održavala je prednost do ulaska u posljednjih deset minuta susreta.

U posljednjoj dionici igre bh. reprezentativci su uspjeli smanjiti na minus tri (69:66) pet minuta prije kraja susreta, a potom i trojkom Lazića tri i po minute na minus dva (73:71).

Sa minus bh. košarkaši su ušli u posljednju minutu susreta. Kikanović je promašio zicer, Van Rossom je pogodio oba bacanja za 77:73, a potom 13 sekundi prije kraja Atić pogađa trojku za samo minus jedan (77:76).

Boukichou je pogodio jedno slobodno bacanje za 78:76, a odgovornost u bh. redovima u posljednjem napadu je preuzeo Atić koji je promašio, ali kikanović je uhvatio ofanzivni skok nakon čega je otišao na liniju slobodnih bacanja.

Kapiten selekcije  BiH je pogodio samo prvo slobodno bacanje, a nakon promašaja iz drugog Bako je uhvatio loptu, te je odmah fauliran. Bako je pogodio jedno od dva bacanja za 79:77, a u posljednjoj sekundi Kikanović je pokušao trojkom donijeti pobjedu bh. selekciji, ali je promašio.

Najefikasniji u redovima selekcije BiH je bio Elmedin Kikanović sa 24 poena.Na drugoj strani Van Rossom i Kesteloot su ubacili po 20 poena.


 

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)