Завод за изградњу

Бањалучки ЗИБЛ зауставио ревизоре: “Ми смо ван оквира њихове надлежности”

  • Извор: Мондо.ба
  • 08.04.2024. 12:33

Завод за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) није прихватио најављену ревизију Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске (ГСР Републике Српске). Директор Завода тврди да ово предузеће не спада у јавни сектор. О свему је обавијештен и Одбор за ревизију Народне скупштине.

Вршилац дужности директора ЗИБЛ-а Александар Марковић није хтио да потврди Писмо о ангажовању које је стигло из Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске и прихвати ревизијски ангажман јер сматра да ЗИБЛ не спада у јавни сектор и затражио је да основ за ревизију буде преиспитан.

Финансијска ревизија ЗИБЛ-а за 2023. годину предвиђена је Годишњим планом за ревизију за 2024. годину који је достављен Народној скупштини Републике Српске (НСРС).

Одбор за ревизију НСРС обавијештен је од стране ГСР Српске да је ЗИБЛ зауставио планирану намјеру ревизора, потврдила је народни посланик Мирјана Орашанин која предсједава Одбором.

“Нису прихватили ангажман Главне службе за ревизију јер тврде да не спадају у јавна предузећа, односно јавни сектор. ЗИБЛ јесте акционарско друштво у којем Град Бањалука, тј. локална самоуправа има више од 71 одсто власништва (акција) и по том основу они спадају у јавни сектор”, сматра Орашанинова.

В.д. директора ЗИБЛ-а, Александар Марковић за Мондо изричито тврди да они нису одбили Главну службу за ревизију јавног сектора Републике Српске већ су затражили од ове институције да преиспита основ за ревизију.

“Ми смо ван оквира њихове надлежности јер мислимо да Завод не потпада под јавни сектор ни по начину организовања, а ни по дјелатностима од општег интереса. То су два основна услова да би се једно предузеће сматрало јавним сектором. Они ту чињеницу игноришу и инсистирају на томе”.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: