Igor Simić

Dogovorom Beograda i Prištine sačuvani su mir i stabilnost na KiM

  • Извор: РТРС
  • 28.08.2022. 12:58

Dogovor Beograda i Prištine je korak u pozitivnom smjeru. To je uspjeh predsjednika Aleksandra Vučića da se zaštite Srbi na Kosmetu, mir, sigirnost i stabilnost, ali i srpska dokumenta koja se trenutno koriste, a koja izdaju organi Republike Srbije, izjavio je Igor Simić, potpredsjednik Srpske liste Igor Simić.

Simić je istakao da su ovim dogovorom uspjeli da spriječe premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kutrija da obespravi Srbe koji vijekovima žive na tim prostorima, tako što bi morali da vade dokument koji bi neka vrsta vize i trajao 90 dana.

- Onda bismo imalo situaciju da ja sa svojojm djecom ili bilo koji Srbin sa KiM, nakon 89 dana moramo da napustimo prostor KiM, napustimo kuću, i onda da ponovo dođemo i dobijemo novi dokument. Spriječena je namera Kurtija da obespravi Srbe, da protjera srpska dokumenta i prisustvo države Srbije na ovim prostorima, ali i namjera da se isprovociraju indicenti sa kojima bi ušli u vrtlog nepredviđenih okolnosti koje bi mogle da dovedu do sukoba - naglasio je Simić.

On je dodao da će se kretanje građana između Kosova i Metohije i ostatka centralne Srbije odvijati neometano i to za sve Srbe, bilo sjeverno ili južno od rijeke Ibar.

- Srbi su ovim dogovorom sačuvali slobodu koju su na KiM izborili u protekle 23 godine i niko im neće nametati dodatne zabrane i  onemogućilo njihovo normalno kretanje i život. Možda ovo za nekog nije velika stvar, ali za Srbe koji tamo žive i koji su ovih dana strijepili šta će se desiti 1. septembra znači mnogo - istakao je Simić.

On je naveo da je ostalo da se riješi još mnogo pitanja, a jedno od njih su registarske oznake.

- Mi nećemo odustati od traženja kompromisa i nećemo dozvoliti ponižavanje srpskog naroda. Nećemo odustati od tablica koje izdaje Srbija i koje se legalno koriste bilo gdje u svijetu. To je ono što trebamo riješiti u narednom periodu. Јučerašnji dogovor može biti dobar recept i kad je u pitanju rješavanje registarskih oznaka, ali bez snažnog rukovodstva Srbije i snažnog pritiska međunarodne zajednice, Kurti nije spreman za kompromisna rješenja - naveo je Simić.

Simić je na kraju dodao da ono što je definisano dogovorom je trajnog karaktera, a da li će Priština poštovati svoje obaveze, ostaje da se vidi.

- Mi ćemo na tome apsolutno instistirati i nećemo odustati jer od toga zavisi život Srba na ovim prostorima - rekao je Simić.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?