Apel

Eko toplane: Hitno pronaći rješenje za povrat likvidnosti i pozitivnog poslovanja

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2023. 08:51

Upravni odbor Eko toplana apeluje na donosioce odluka da hitno i bez odlaganja, u januaru sazovu sjednicu Skupštine Grada Banjaluka, na kojoj će nadležni pronaći adekvatno rješenje i mjere za povrat likvidnosti i pozitivnog poslovanja Eko toplana Banjaluka.

Ako se u što kraćem roku ne pronađe adekvatno rješenje zbog nesrazmjernog odnosa prihoda i rashoda, likvidnost Eko toplana Banjaluka, kao i cjelokupno poslovanje ovog privrednog društva su pod znakom pitanja, navode iz ovog preduzeća.

“S obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj se nalazimo, apelujemo na donosioce odluka da hitno i bez odlaganja, u januaru sazovu sjednicu Skupštine Grada Banjaluka, na kojoj će nadležni pronaći adekvatno rješenje i mjere za povrat likvidnosti i pozitivnog poslovanja Eko toplana Banjaluka”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su uprkos svim poskupljenjima izazvanim svjetskom energetskom krizom, cijene grijanja ostale nepromijenjene. 

“To je dovelo do značajne nesrazmjere između prihoda ostvarenih po nepromijenjenim cijenama grijanja i rashoda, drastično povećanih, naročito tokom protekle godine, usljed naglog rasta cijena svih proizvodnih elemenata. U ovakvim uslovima, nemoguće je ostvariti pozitivno poslovanje uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama koje su iste od početka obavljanja komunalne djelatnosti ovog privrednog društva 2018. Godine”; kažu u Eko toplanama Banjaluka.

U odnosu na period kada su utvrđene još uvijek aktuelne cijene toplotne energije, do danas, bilježimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46 odsto, dok je cijena električne energije porasla za 141 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu. 

Troškovi mazuta, koji se u proizvodnji toplotne energije koristi do 5 odsto, u odnosu na 2018. godinu porasli su za 88 odsto, dok su troškovi održavanja veći čak za 131 odsto.

Eko toplane ističu da su do sada uspijevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su definitivno potrošene. 

“Došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem od druge polovine januara 2023. godine nećemo biti likvidni i samim tim nećemo biti više u mogućnosti da plaćamo svoje obaveze”, upozoravaju.

Iako je uprava ovog privrednog društva ponovo uputila zahtjev regulatoru za korigovanje cijena u septembru, novembru i apel u decembru 2022. godine, za sada još uvijek nije pronađeno rješenje za stabilno poslovanje ovog privrednog društva.

“U nadi da ćemo pronaći zajedničko rješenje, očekujemo reakciju nadležnih u što kraćem roku kako bi Eko toplane nastavile uspješno poslovanje, koje su do polovine prošle godine obavljale samostalno, kao samoodrživo privredno drustvo, te da ćemo uprkos trenutnoj krizi ostati stabilno privredno društvo i prebroditi i ovaj, do sada najveći izazov sa kojim se suočavamo”, navodi se u saoštenju Eko topalana Banjaluka.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок