ПУ Бањалука

Евидентирана 24 случаја насиља у породици, прошле године 487

  • Извор: СРНА
  • 02.02.2024. 08:57

У Бањалуци су од почетка године евидентиране 24 пријаве насиља у породици, а током прошле године забиљежено је 487, речено је у бањалучкој Полицијској управи.

- Основна активност приликом поступања по пријави насиља у породици је заштита сигурности жртве на начин да се насиље заустави или спријечи његово понављање, водећи рачуна о избјегавању додатне виктимизације и повређивања жртве - истакли су у бањалучкој полицији.

Полицијски службеници, како наводе, дужни су да предузму све неопходне мјере и радње с циљем заштите и помоћи жртвама насиља у породици.

Из Полицијске управе додају да на лицу мјеста прикупљају што више почетних информација, односно вријеме и мјесто конкретног догађаја, податке о учиниоцу, те друге чињенице и околности од значаја.

Након што добију пријаву, из полиције истичу да су дужни да одмах обавијести надлежни Центар за социјални рад, ради пружања заштите жртви, правне помоћи, психосоцијалне и друге подршке ради њене заштите.

О извршеном насиљу у породици, полицијски службеник обавјештава надлежног окружног јавног тужиоца, те врши процјену ризика у складу са законом, док је методологија израде процјене ризика прописана Општим протоколом о поступању која се доставља надлежном Центру за социјални рад.

Из Полицијске управе Бањалука за Срну навели су да поступање у случајевима насиља у породици захтјева сарадњу свих субјекта заштите жртава.

- Полицијски службеници успостављају сарадњу са другим институцијама, установама, органима, организацијама и службама које учествују у спречавању и сузбијању насиља у породици - наводе у Полицијској управи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.