Savez žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra"

Jelica nije odustala kada je čula rak dojke: "Doktore nikad nije kasno, vidjećemo se još"

  • Извор: АТВ
  • 24.03.2023. 21:09

Pozitiva, hrabrost i vjera u život pobjeđuju sve. Tako priča Jelica, koja je pobjedila karcinom dojke.

"Kada sam išla na hemoterapije išla sam pjevajući. Rekla sam "Ja to mogu, ja ću to prevazići". Doktori su mi rekli da je kasno, gledam svog doktora i kažem "Doktore nikad nije kasno, vidjećemo se još", kaže Jelica Klindo iz Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra".

Jelica je danas, sa prijateljima iz Iskre, prodavala ručne radove. Novac ide udruženju za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.

"Pletemo, vezemo, radimo dekupaž, svako ono u čemu se pronđe. Ovo su neke simbolične cijene koliko-toliko da se skupi neki dinar", kaže Suzana Kekić, predsjednik Udruženja Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra".

Najviše obolijevaju žene u menopauzi ali sve više i mlađe, od 20 do 30 godina. Iz Klinike za onkologiju UKC-a poruka da raste broj žena koje boluju od raka dojke. U prethodnoj godini bilo ih je 600. 

"Najučestaliji karcinom je u dobi oko menopauze. Ali imamo pomjeranje prema mlađim životnim dobima. Najmlađa sad pacijentkinja koja se kod nas liječi ima 22 godine", kaže onkolog i načelnik Klinike za onkologiju Republike Srpske Zdenka Gojković.

Grad sarađuje sa „Iskrom“ i podržava aktivnosti udruženja u ovoj važnoj u borbi.Nabavljen je mamograf u vrijednosti od 420.000 KM koji omogućava otkrivanje raka u ranom stadijumu. 

Danas su članice udruženja iskra na Trgu Krajine dijelile narcise kako bi se podigla svijest o raku dojke. U 90% slučajeva kod žena ukoliko se otkrije na vrijeme može se izliječiti. Voli sebe. Pregledaj se. Budi zdrava.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм