Бањалука

На УКЦ-у Српске први пут урађене операције у третману гојазности пацијената

  • Извор: СРНА
  • 23.02.2024. 16:53

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске први пут урађене су операције у третману гојазности пацијената, а генерални директор овог центра Владо Ђајић изразио је задовољство због још једног успјеха, побједе и писања историје у УКЦ-у Српске.

Он је захвалио начелнику Клинике за општу и абдоминалну хирургију Зорану Алексићу, доктору из Прве хируршке клинике са Универзитетског клиничког центра Србије Огњену Скробићу и свим који су учествовали у овим захватима.

"Желим да ови захвати постану рутински у УКЦ Републике Српске како бисмо могли помоћи нашим пацијентима", истакао је Ђајић новинарима.


Миљан Хофман осуђен на затвор због мучења конобара

Миљан Хофман осуђен на затвор због мучења конобара

Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију Зоран Алексић захвалио је свим својим колегама, директору и доктору Скробићу за подршку и сарадњу.

Он је нагласио да гојазност није естетски проблем него озбиљна болест која захвата све органске системе.

"Постоје строге индикације када је хирургија у употреби за лијечење гојазности. Овом проблему се приступа мултидисциплинарно и на првом мјесту приступа лијечењу ендокринолог, затим нутрициониста, психолог, кардиолог, пулмолог, анестезиолог и на крају хирург", рекао је Алексић.

Он је истакао да је хирургија свакако једна од карика у комплексном лијечењу гојазности.

"Оно што ћемо ми предложити јесте свакако да се оформи центар за лијечење гојазности у Републици Српској, а логично је да његово сједиште буде у нашој установи јер имамо све претпоставке да се то реализује. Хвала свима за подршку", рекао је Алексић.

Доктор из Прве хируршке клинике са Универзитетског клиничког центра Србије Огњен Скробић захвалио је колективу УКЦ Републике Српске, генералном директору Влади Ђајићу, те колегама Зорану Алексићу и Велимиру Шкрбићу и колегиници ендокринологу Ивони Рисовић која је препознала значај оснивања центра за гојазност.


Тамара Вучић у посјети УКЦ Српске; Донирала инкубатор Клиници за гинекологију

Тамара Вучић у посјети УКЦ Српске; Донирала инкубатор Клиници за гинекологију

"Иницијатива за центар за гојазност је од великог значаја, јер је гојазност дошла до епидемиолошких размера. Овде постоје сви услови да се ова процедура може спроводити, а колеге су стручњаци, те не постоји ниједна препрека", нагласио је Скробић.

Доктор из Прве хируршке клинике са Универзитетског клиничког центра Србије Огњен Скробић, који се бави баријатријском хирургијом, данас је са колегама на УКЦ Републике Српске урадио двије лапароскопске "слив" ресекције, што је прво извођење ових процедура на УКЦ-у Српске.

Из УКЦ истичу да лијечење гојазности хируршким путем подразумијева одређену хируршку процедуру на желуцу, а најзаступљенија баријатријска процедура данас је "слив" гастректомија.

"Циљ Клинике УКЦ Српске за општу и абдоминалну хирургију је да, заједно са специјалистима Прве хируршке клинике, ову процедуру уведе у УКЦ чиме би постигли нови успјех, побољшали квалитет лијечења пацијената и ову процедуру учинили доступном пацијентима у Републици Српској", навели су из УКЦ-а.

Како су навели у УКЦ-у је формиран тим/конзилијум за лијечење гојазности у којем учествују ендокринолог, психолог, пулмолог, кардиолог, анестезиолог и хирург.

С циљем увођења нове процедуре - баријатријске хирургије на УКЦ-у на Клиници за општу и абдоминалну хирургију одржава се симпозијум "Минимално инвазивна хирургија горњег гастроинтестиналног тракта", гдје Скробић држи предавање о "слив" гастректомији.

Пратите нас и путем Вибера