Огласила се и директорица

Отац ученика из Бањалуке који је трпио насиље: Немам више куда

  • Извор: Независне
  • 07.03.2024. 09:42

Након најновијег случаја вршњачког насиља, које се догодило у бањалучкој Основној школи "Свети Сава", када је ученик ударио другара из разреда, редакцији "Независних новина" јавио се отац ученика ОШ "Георги Стојков Раковски" из Бањалуке, који је, како нам је испричао, прије годину дана, у два наврата био жртва насиља, од стране свог вршњака.

Овај отац је желио да укаже да је пријавио уредно да је његов син нападнут, те да, како је рекао, случајеви вршњачког насиља расту јер се не рјешавају на адекватан начин.

"Моје дијете је доживјело насиље у школском дворишту, за вријеме одмора. Тај извјесни дјечак, иницијала Б.М., дуже вријеме је правио грудву снијега у рукама, и тада је пришао и мог дјечака погодио тачно у око. То ми не би било нимало криво, да ово није био већ други пут да је мој син претрпио насиље од истог дјечака. Одмах су нас контактирали из школе и јавили шта се десило, и рекли нам да дијете не може пратити наставу. Дошли смо по њега и одвезли га у Хитну, а имамо и љекарски налаз у којем се описује степен повреда и у коме се наводи да је о свему потребно обавијестити Центар за социјални рад", прича овај отац, чији је идентитет познат редакцији.

Додаје да је с налазом отишао директорици школе и тражио разговор с њом.


Огласило се Министарство о насиљу испред бањалучке школе

Огласило се Министарство о насиљу испред бањалучке школе

"Директорица је рекла да ће она све радње прописане законом предузети, да се смиримо и да не дижемо фрку. Међутим, ништа се није десило, па сам ја звао и полицију, а она је рекла да их је већ обавијестила. Мало смо поразговарали, она је рекла да се то неће више поновити и то је било то", прича овај отац и додаје да је контактирао и оца дјечака који је леденом грудовом у око ударио његовог сина.

"Мени је и директорица пренијела, а и остали ученици да је тај дјечак посебно проблематичан у школи и да мало ко са њим може. Директорица је, такође, рекла да не бринем, да је она обавијестила полицију и да се то не би више требало поновити. Међутим, када сам ја назвао родитеља тог дјечака и замолио га да се то више не дешава, он ми је поручио да не жели са мном да разговара и није показао интересовање за рјешавање проблема", прича он и истиче да постоји и видео-запис на коме се види како је његов син погођен леденом грудвом, који је, како каже, погледао заједно са директорицом.

"У више наврата разговарао сам са директорицом и питао је да ли је Центар за социјални рад њих контактирао у вези са овим случајем, јер мене нису. Она ми је поново рекла да не бринем, да ће бити све у реду и то је то, на томе се све зауставило. Мој син не иде у исто одјељење са тим учеником, али и дан-данас осјећа страх од тог дјечака. Ја немам податке да је он на било какав начин кажњен", прича овај забринути отац.

Каже да је учинио све што је могао, јер се обратио полицији, као и директорици школе.

"Нисам наишао на неко разумијевање ни на једној страни, обратио сам се и родитељу тог дјечака, ту посебно нисам наишао ни на какву сарадњу. Ја немам више куда, шта нама, родитељима жртава, остаје да предузимамо, шта ми да радимо", пита се овај отац.

Истиче да је директорица школе њега умиривала и говорила му да ће она све законом прописане мјере предузети.


Лажним дојавама мамили људе да им уплаћују

Лажним дојавама мамили људе да им уплаћују "икс бонове“

"У суштини, ништа се није промијенило. Сви знају за те проблематичне ученике, у сваком разреду има један или двојица, и имам осјећај да нема законом предвиђених мјера којима би они били санкционисани. Ја сам директорицу питао зашто дјечак није премјештен у другу школу, на шта ми је она рекла да још нема довољно материјала за то. Питао сам је шта је то довољно, али ми на то питање није одговорила", каже отац и напомиње да не жели ништа лоше ни том дјечаку, ни његовим родитељима, као ни директорици школе, само се пита шта да раде родитељи дјеце која су преживјела насиље и морају и даље да иду у школу и виђају своје насилнике.

Ивана Љубојевић, директорица ОШ "Георги Стојков Раковски" казала је за "Независне новине" да се у случајевима вршњачког насиље све предузима према протоколу, који дефинише у којим случајевима се контактира Центар за социјални рад.

"Ми никакво насиље не заташкавамо, за тим нема потребе и све се предузима у складу са нашим овлаштењима. Имали смо и инспекције и инспекцијски увид у наш рад, тако да никакво насиље не заташкавамо. Колико се ја сјећам случаја о коме говорите, ученику о коме се ради било је снижено владање прошле школске године, али не могу вам тачно одговорити без увида у документацију", казала је Љубојевићева.

Додаје да су она и њени сарадници доступни свима који имају потребу да им се обрате од седам ујутро до седам навече.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.