"Zbog rasta cijena goriva posluju u minusu"

Petominutna obustava prevoza u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 11.03.2022. 19:19

U pet do 12, na pet minuta, po prvi put, stao je gradski prevoz u Banjaluci. Prevoznici kažu da zbog rasta cijena goriva posluju u minusu. Izostala je, kažu, hitna reakcija gradonačelnika.

"Mi smo dostavili zahtjev za poskupljenje cijena karata. Očekujemo da se u skladu sa ugovorom, koji je definisao da cijene karata raastu ako cijena goriva na tri pumpe koje je odredio grad u prodaji pređu cijenu od 2,59 maraka", rekao je Dejan Mijić , direktor "Autoprevoz" Banjaluka.

Banjalučanima štrajk nije mnogo poremetio rutinu, jer je ovaj put trajao samo pet minuta. U jedno su sigurni, poskupljenje treba da se spriječi

- Imamo najskuplji prevoz u cijeloj regiji, najskuplji je prevoz 1,80 maraka u jednom pravcu, to je jako puno.

- Što bi poskupila, kad god je gorivo pojeftinilo, nikad karta nije pojeftinila. 

- Vjerovatno ljudi imaju svoje razloge zašto to rade i u tom smislu podržaćvam ja. korisnik sam javnog prevoza svakodnevno.  

Štrajk su prevoznici najavili još juče. Gradonačelnik je za to vrijeme hodao Sarajevom i obilazio muzej Srebrenice. Ni danas nije pokazao više Volje da problem riješi. Naprotiv, prevoznicima je zaprijetio.

"Ovakvo ponašanje prevoznika je nedopustivo, da samoinicijativno odluče da stanu na pet minuta. To znači da nisu ispoštovali sve odredbe ugovora, to znači da mi s njima možemo da raskinemo ugovor. Ako raskinemo ugovor tražićemo druge partnere. Neprihvatljivo je povećanje cijena javnog prevoza za 25 odsto", kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Predsjednik skupštine grada zato nudi rješenje. Pomogle bi, kaže Mladen Ilić, dodatne subvencije prevoznicima. Prevoznici su uvažili njegovu molbu da sa novim štrajkom  sačekaju do ponedeljka, u nadi da će se do tada naći rješenje. 

"Ove lične borbe njih međusobno, koje su predmet ne znam ni ja čega, da spsutimo na zemlju da vidimo kako možemo regovati. Moj je lično stav da bio da prema prevoznicima možemo ići u dva pravca jedan je poskupljenje karata građanima koje bih ja u ovom slučaju izbjegao. S druge strane da pram prevoznicima idemo sa subvenicijama", kaže predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Mladen Ilić. 

Danas su prevoznici samo upozoravali. Moguće je ipak da Banjaluka ovog proljeća ostane bez gradskog prevoza. 

Prevoznici kažu da će ispoštovati trenutne obaveze koje imaju prema putnicima jer su prodali mjesečne karte za mjesec mart. Ali, kažu da od prvog aprila ne mogu garantovati da će Banjaluka imati gradski prevoz, ako ne dođe do dogovora sa gradskom upravom.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.