Институт

Пријављена епидемија морбила у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 12:49

Дом здравља Бањалука пријавио је јутрос Институту за заштиту здравља Републике Српске епидемију морбила на подручју овог града због пораст броја пријављених случајева овог обољења.

“Епидемија морбила се проглашава када оболе двије или више особа које су биле у међусобном контакту”, саопштено је из Дома здравља Бањалука.

Ова установа је до сада регистровала 12 обољелих од ове заразне болести, а четири су хоспитализоване.

“Од тог броја, 11 лица је невакцинисано или је непотпуно вакцинисано вакцином против морбила (МРП)”, саопштено је из Дома здравља Бањалука.

Подсјећају да су мале богиње или морбиле изузетно заразна вирусна инфекција, против које постоји ефикасна вакцина, која је обавезна за сву дјецу до седме године живота, а даје се у двије дозе.


Ћевапи поново поскупјели и то папрено

Ћевапи поново поскупјели и то папрено

“Хигијенско-епидемиолошка служба наше установе је, обзиром на природу болести и високу контагиозност узрочника, издала смјернице прописане интерним упутствима о предузимању неопходних мјера профилаксе и заштите на раду у сврху спречавања ширења ове заразне болести”, наводе из Дома здравља Бањалука.

Апеловали су на грађане да буду посебно опрезни и да се придржавају превентивних мјера како би заједно сузбили ширење ове заразне болести.

Замолили су све суграђане који примијете симптоме морбила, као што су висока температура, осип по кожи, кашаљ и цурење носа, да се одмах јаве надлежним здравственим институцијама. Правовремена реакција и пријава случајева, додају, кључни су за ефикасну контролу ширења болести.

“Наша Установа ће радити у пуном капацитету како би пружила адекватну здравствену заштиту свим грађанима. Апелујемо на сарадњу и одговорност свих суграђана у борби против морбила”, закључује се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм