Institut

Prijavljena epidemija morbila u Banjaluci

  • Izvor: ATV
  • 08.03.2024. 12:49

Dom zdravlja Banjaluka prijavio je jutros Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske epidemiju morbila na području ovog grada zbog porast broja prijavljenih slučajeva ovog oboljenja.

“Еpidemija morbila se proglašava kada obole dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu”, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Ova ustanova je do sada registrovala 12 oboljelih od ove zarazne bolesti, a četiri su hospitalizovane.

“Od tog broja, 11 lica je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano vakcinom protiv morbila (MRP)”, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Podsjećaju da su male boginje ili morbile izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.


Ćevapi ponovo poskupjeli i to papreno

Ćevapi ponovo poskupjeli i to papreno

“Higijensko-epidemiološka služba naše ustanove je, obzirom na prirodu bolesti i visoku kontagioznost uzročnika, izdala smjernice propisane internim uputstvima o preduzimanju neophodnih mjera profilakse i zaštite na radu u svrhu sprečavanja širenja ove zarazne bolesti”, navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Apelovali su na građane da budu posebno oprezni i da se pridržavaju preventivnih mjera kako bi zajedno suzbili širenje ove zarazne bolesti.

Zamolili su sve sugrađane koji primijete simptome morbila, kao što su visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, da se odmah jave nadležnim zdravstvenim institucijama. Pravovremena reakcija i prijava slučajeva, dodaju, ključni su za efikasnu kontrolu širenja bolesti.

“Naša Ustanova će raditi u punom kapacitetu kako bi pružila adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima. Apelujemo na saradnju i odgovornost svih sugrađana u borbi protiv morbila”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok