Сарајево

Ћевапи поново поскупјели и то папрено

  • Извор: Радио Сарајево
  • 08.03.2024. 10:59

Раст цијена свих намирница и традиционалних јела како у Сарајеву тако и другим градовима БиХ је реалност којој нажалост свједочимо свакодневно. 

Ћевапи су традиционално јело које је синоним за бх. кухињу и сви их радо једемо. Наравно, посебан мамац су за бројне туристе који долазе.

Портал "Радиосарајево.ба" истражио је каква је тренутно ситуација са цијеном ћевапа, пљесваквица и суџукица те утврдио да се Сарајево, познато по својој гастрономији и богатој културној баштини, суочава с поскупљењем овог омиљеног јела на Башчаршији за чак двије марке.

Тако сада у неким од познатих ћевабџиница на Башчаршији велика порција ћевапа кошта 12 КМ, а мала порција 6 КМ. 


Из дубине извучено сабласно створење, научници изненађени - ФОТО

Из дубине извучено сабласно створење, научници изненађени - ФОТО

Поскупјела је и цијена пљескавица па је сада углавном 12 КМ, велика порција суџукица (200 г) је такође скупља за двије марке и износи 14 КМ, а телећи ражњићи око 14 КМ.

"Волимо свратити на ћевапе када ходамо Чаршијом, али мислим да је сада исплативије купити килограм ћевапа у месари и у кућној атмосфери их припремити. Дати 12 КМ за порцију од 10 ћевапа заиста је много. Прави луксуз", рекла је Селма, коју су срели на Башчаршији у шетњи са породицом и питали шта мисли о овом поскупљењу.

Тешко је процијенити шта је власнике ћевабџиница подстакло на овај корак. Цијена од 10 КМ за велику порцију ћевапа "држала се" више од годину дана, али вјероватно је нови талас поскупљења горива и свих осталих намирница, нарочито меса, изазвао и овај пораст цијена ћевапа и пљескавица.

Разлози за ово поскупљење могу бити разнолики, укључујући промјене у цијенама основних састојака попут меса, уља и зачина, али и раст трошкова рада и пословања за угоститељске објекте.


Стигле јагоде на тржиште БиХ - цијена ће вас шокирати

Стигле јагоде на тржиште БиХ - цијена ће вас шокирати

Поједине ћевабџинице се још нису одале поскупљењу, па је ипак могуће на неким мјестима појести ћевапе и по старој цијени. Али, судећи по пријашњим сценаријима, само је питање времена када ће то урадити како би били у корак са конкуренцијом.

Тренутне цијене за килограм ћевапа у сарајевским месницама, пише поменути портал, крећу се између 16 и 18 КМ. У једном килограму дође отприлике 30 до 35 ћевапа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм